Stopp för adoptioner från Vietnam

Uppdaterad 15:45
Den svenska regeringen stoppar adoptioner från Vietnam. Bakgrunden är misstankar om korruption och uppgifter om att pengar betalas till föräldrar för att få dem att lämna ifrån sig sina barn.

I genomsnitt kommer ungefär ett adopterat barn i veckan till Sverige från Vietnam.

Landet är populärt, bland annat eftersom det är lättare för ensamstående föräldrar att adoptera därifrån. Vietnam ställer inte heller så höga krav som många andra länder på att mammor och pappor inte får vara så gamla.

Men på torsdag beslutar regeringen att det avtal som nu finns med Vietnam inte ska förlängas. Det betyder att det löper ut hösten 2009.

– Vi gör det för att det tyvärr kommer en del oroande signaler som gör gällande att allt inte går rätt till när det gäller adoptioner från Vietnam, säger socialminister Göran Hägglund som är ansvarig för frågan i regeringen.

Enligt regeringens undersökningar så vet inte alltid de biologiska föräldrarna att deras barn blir bortadopterade. Det finns också uppgifter om att pengar betalas för barn.

– Det är ett mycket svårt slag för många familjer som väntar. Vietnam är också det enda land som många kan komma ifråga att adoptera från, säger Jan Göransson, ordförande för Adoptionscentrum.

För en tid sedan stoppade de amerikanska myndigheterna adoptioner från Vietnam. Orsaken var främst misstankar om korruption och att otillåtna pengar betalas till föräldrar i utbyte mot deras barn.

Vietnam har också, trots påstötningar, vägrat att skriva under internationella regler för adoptioner.

Dagens besked från regeringen innebär enligt socialminister Göran Hägglund att adoptionerna från Vietnam kommer att upphöra inom ett år.

– Tyvärr så finns det inte mycket som pekar på att Vietnam ska förändra det här väldigt snabbt. De kontakter som har varit har inte givit vid handen att man skulle vara beredd att erkänna situationen och göra något åt den.

Vad säger du till de män och kvinnor som länge gått och väntat och längtat efter ett barn från Vietnam och för vilka hoppet nu släcks?

– Jag förstår den längtan efter ett barn som man känner, men jag vet ju också att man förstår att där adoptioner förekommer så ska de ske på ett korrekt sätt som tillvaratar barnets rättigheter och de konventioner som vi har.

Men Jan Göransson på Adoptionscentrum, tycker att de svenska myndigheterna går för snabbt fram.

– Jag tycker att man borde ha gjort som de danska myndigheterna. Där för man en dialog med sina adoptionsorganisationer och pratar med dem om vad vi kan göra så att det blir bättre och säkrare att arbeta i Vietnam, säger han.

Är det svårt för Sverige att gå utomlands och adoptera barn?

– Sverige och de nordiska länderna var tidigt ute och la grunden för mycket av de internationella adoptioner. Sedan har intresset från framför allt Italien, Frankrike och Spanien kommit på senare tid. Därför har konkurrensen om de få tillgängliga barn som finns i världen för internationella adoptioner ökat och det gör ju att andelen till Sverige sjunker hela tiden, säger Jan Göransson.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista