Gåsbesättningen i Vara. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Troligen inte fågelinfluensa i Vara

Uppdaterad 15:24
Det är troligen inte den fruktade formen av fågelinfluensa H5N1 som har drabbat en gård med gäss och höns i Vara. Enligt Jordbruksverket visar nya provsvar inga tecken på det.

– Vi har fått delprovsvar idag och får ytterligare svar under eftermiddagen. Men det finns ingenting på de delprovsvaren som vi har fått idag som tyder på att detta skulle vara den aggressiva fågelinfluensan H5N1, utan det är en annan, mildare variant. Det man har hittat är någon typ av influensa, men en mildare variant, sådant som man ganska ofta ser på de vilda fåglarna och änderna, säger chefsveterinär Leif Denneberg vid Jordbruksverket.

Du tror själv alltså inte längre på att det är den aggressiva formen?

– Nej, det gör jag inte. Det är ingenting som tyder på detta och det måste man sedan väga samman med sjukdomsbilden, vilket vi inte har i den här besättningen. Djuren är ju friska.

Men kan ni då blåsa faran över?

– Nej, man måste naturligtvis fullfölja analyserna och det finns ett noggrant regelverk för detta. Det här visar ju också att vårt övervakningsprogram fungerar väl i sådana här sammanhang.

Men gården, den kommer att fortsätta att vara spärrad?

– Vi är tvungna att ha spärren kvar tills vi har de slutliga svaren. Det kommer att ta kanske upp till ett par veckor.

Men finns det någonting i det som gör att du ändå tror att det finns en risk att det skulle kunna vara den aggressiva, när det slutliga resultatet kommer?

– Nej, jag ser inte den risken idag. Men vi måste ändå utesluta, med alla de tester som krävs i ett sådant här fall.

Men finns det en risk att du har fel i det du säger?

– Nej, jag bedömer att det jag säger nu kommer att hålla säg, säger chefsveterinär Leif Denneberg på Jordbruksverket.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista