Reinfeldt räknar med försenat EU-fördrag

Den utdragna processen med EU:s Lissabonfördrag, alltså förslaget ny författning, innebär att statsminister Fredrik Reinfeldt i praktiken helt siktar in sig på att det svenska EU-ordförandeskapet hösten 2009 innebär att det inte blir någon vald ordförande för EU. Det blir Sveriges statsminister som får leda EU och det tror Fredrik Reinfeldt är bra för klimatfrågan.

– Jag tycker att det är bra om det finns svenskt inflytande på ett påtagligt sätt under ordförandeskapet för jag tror att det kommer att påverka hur vi kommer framåt i klimatfrågan, säger Fredrik Reinfeldt.

På vilket sätt tror du att det kommer att påverka?

– Det är klart att det kommer att vara väldigt viktigt att Sverige är drivande i klimatfrågan, att Sverige är väldigt lyhört för hur den här processen kommer att utvecklas, att vi följer vad Irland vill se för besked och att vi just är flexibla att det kan komma en lösning med en övergång kanske till och med under det svenska ordförandeskapet.

Menar du att Sverige skulle sköta klimatförhandlingarna bättre än en vald ordförande?

– Jag tror att Sverige har goda förutsättningar att driva förhandlingar på bra sätt. Det skulle säkert en vald ordförande kunna göra också men det är ju nu en diskussion om en vald ordförande som kanske kommer in mycket kort före det möte som ska vara i Köpenhamn. På det sättet kan ju Sverige, som redan sedan en tid har förberett sig i frågan, vara bra som ledare i förhandlingarna, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsministern utgår nu alltså från att Lissabonfördraget med nya regler för EU inte gäller när Sverige är EU:s ordförande andra halvåret nästa år.

Det som är bra för Sveriges ordföranderoll är mindre bra när det gäller antalet Europaparlamentariker nästa period.

Nu har Sverige nitton platser. Det nya fördraget skulle gett Sverige tjugo platser. Nu blir det minus istället för plus, konstarer statsministern.

– Jag tror att vi ska vara inställda på att det blir arton plaster som valet kommer att handla om i juni nästan år, säger statsministern.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".