EU:s framtidskonventet riskerar att misslyckas

På EU:s framtidskonvent har medlemsländerna mycket svårt att enas kring frågan om varje land ska få en egen kommissionär eller inte. Om man inte enas innan toppmötet i Thessaloniki om tre veckor kan konventet misslyckas med sitt uppdrag att föreslå en ny konstitution.
EU:s framtidskonvent arbetar nu för högtryck för att förslaget till ny konstitution ska vara klart i tid. Maktfördelning omstridd De 105 delegaterna samlades i Bryssel på fredagen för att på nytt försöka enas om den omstridda frågan om hur makten i EU ska fördelas mellan små och stora stater. Framtidskonventets ledning vill minska antalet kommissionärer och nu försöker EU:s små medlemsstater att stoppa det förslaget. ”Presidiet lyssnar dåligt” – Just i frågan om kommissionärer är det så uppenbart att alla små länder slåss för att man inte ska minska antalet kommissionärer och det är egentligen bara ett par av de större länderna som vill minska, tillsammans med presidenten för konventet. – Och då tycker många att presidiet lyssnar lite dåligt när de inte hör vad de allra flesta säger, säger Lena Hjelm Wallén, som är svensk delegat på konventet. Presidiet håller på med hemlighetsmakeri sade EU–kommissionären Margot Wallström häromdagen? – Jag kan inte förstå att presidiet kan jobba i någon full öppenhet för presidiet måste ju sätta sig ned i lugn och ro, utan en massa åhörare runt omkring sig och diskutera och komma fram till sina förslag. – Så jag vill inte kalla presidiets arbete hemlighetsmakeri men de borde vara mer kompromissvilliga, däri ligger min kritik. Den allra bästa kompromissen är att låta alla medlemsländer få en egen representant i EU–kommissionen, enligt Lena Hjelm Wallén. Om det visar sig att det blir för tungrott med 25 kommissionärer får man fortsätta diskussionen om hur makt och inflytande ska fördelas senare. Kan misslyckas Det är nu tre veckor kvar till toppmötet i Thessaloniki där den nya konstitutionen ska presenteras. Om konflikten mellan de små och stora EU–staterna inte kan lösas är det risk att framtidskonventet misslyckas med sitt uppdrag. Av det skälet är Lena Hjelm Wallén också irriterad på de länder som vill gå sina egna vägar när det gäller utrikespolitiken. – Och då finns det de här som tycker att man kan dela upp den så att några som vill samarbeta om försvaret mycket närmare ska få göra det, och på det viset alltså splittra EU på det området. – Det tycker jag vore olyckligt för att nu måste vi göra vår hemläxa och lyssna på varandra och komma närmare i det utrikespolitiska samarbetet och då måste det få ske gemensamt. Det är ju själv finessen med att ha en gemensam säkerhets– och utrikespolitik.
Kerstin Brostrand, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".