Skadeståndskrav fortsätter förfölja ABB

Svensk-schweiziska ABB har svårt att bli kvitt skadeståndskraven som gäller asbestsanvändningen i ett dotterbolag. ABB hoppas att två domstolar i USA ska sätta stopp för ytterligare krav men nu verkar det som om skadeståndskraven, som är värda flera miljarder, hänger kvar trots ett sådant beslut.
ABB:s amerikanska dotterbolag Combustion Engineering använde på 70–talet asbest i de ångpannor företaget tillverkade och mängder av oroliga har därför stämt ABB på flera miljarder i skadestånd. Uppgörelsen ett måste ABB har föreslagit en uppgörelse där företaget betalar ut sammanlagt 10 miljarder kronor till de drabbade och verkstadskoncernen räknar med att två amerikanska domstolar inom kort ska godkänna uppgörelsen. Uppgörelsen är ett måste för företagets överlevnad, sade koncernchefen Jürgen Dormann när Ekot träffade honom i förra veckan. Drabbade överklagar Men nu verkar det som om den här asbesthistorien kommer att fortsätta att förfölja ABB även efter ett godkännande i USA. Nyhetsbyrån Direkt har talat med den amerikanske advokaten och Steven Kazan, som representerar några av dem som stämt ABB. Kazan säger att han kommer att överklaga domstolens beslut om den godkänner uppgörelsen. Avslutat kaptiel ABB:s talesman Thomas Schmidt säger att företaget kommer att börja betala ut ersättningarna och betrakta asbesten som ett avslutat kapitel, även om domen överklagas. Thomas Schmidt pekar på att mer än 90 procent av de drabbade har godkänt uppgörelsen och därför räknar ABB med att ett överklagande inte kommer att lyckas.
Kristian Åström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".