I blåsväder.
Storbritannien

Anklagelse om donation skakar Tories

En politisk skandal är under uppsegling i Storbritannien. Det gäller det konservativa Torypartiet där partiets ekonomiske talesman George Osborne anklagas för att ha försökt få en rysk affärsman att eventuellt donera pengar till partiet.

George Osborne tillhör ledningen för Torypartiet och skulle Storbritannien få en konservativ regering så skulle han sannolikt bli finansminister. Frågan är bara vad Osborne gjorde under sin sommarsemester. Han umgicks nämligen med Rysslands förmodligen rikaste affärsman, 40-årige Oleg Deripaska.

Osborne var både ombord på ryssens lyxjakt i Medelhavet och i hans villa på den grekiska ön Korfu.

Nu har uppgifter läckt ut som gör gällande att de båda diskuterade huruvida ryssen skulle donera motsvarande cirka 600 000 kronor till Torypartiet. Något som skulle betraktas som olagligt, eftersom de brittiska partierna inte får ta emot pengar från utlänningar.

George Osborne själv förnekar uppgifterna.

– Det som spelar roll är vad du gör och säger. George Osborne gjorde rätt i att inte be om några pengar, Torypartiet gjorde rätt genom att inte acceptera några pengar, säger David Cameron, partiordförande för Tories.

Historien är en förstasidesnyhet i nästan alla tidningar på onsdagen och brittiska BBC:s politiska kommentatorer rapporterar ifrågasättande om varför överhuvudtaget George Osborne umgicks med den ryske oligarken.

Med vid flera tillfällen i somras var också Peter Mandelson, som nyligen lämnade sitt uppdrag som EU-kommissionär i Bryssel för att bli näringslivsminister i Labourregeringen.

Han påstås ha låtit sig bjudas på flera resor och tillställningar som Oleg Deripaska har anordnat. Så också hans semestrande har blivit granskat och ifrågasatt.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista