Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

S och mp presenterade jobbförslag

Samarbetet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortsätter. Under en gemensam resa till Göteborg under tisdagen, presenterades ett förslag för att möta varslen inom industrin i Västsverige som kommit nu under hösten.

– Hur kan samhället stötta och hjälpa till i en region som Göteborg när varslen nu drabbar så hårt? Här har vi förslag på vad vi skulle ha gjort om vi hade varit regering idag, säger Socialdemokratenas partiledare Mona Sahlin.

”Tillsammans för jobb och hållbar utveckling”, är titeln på förslaget med Socialdemokraternas röda ros och Miljöpartiets gula maskros på omslaget.

I innehållet återfinns bland annat mer pengar till utbildning för de som väntas bli arbetslösa, mer pengar till fordonsforskning där bilar med miljövänliga bränslen prioriteras och mer pengar till investeringar i biogas.

Dessutom en höjd a-kassa, även om partierna inte ännu inte är överens om med hur mycket. Samordning utlovas till valdagen.

– Vi är beredda att ta ett större ansvar än regeringen för att människor inte ska lämnas i sticket. Staten måste ta ett större ansvar för trygghetssystemen och se till att människor får utbildning och möjligheter. Att få tillbaka framtidstron när man blir arbetslös och också att man inte hamnar på bar backe i det här läget, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Den gemensamma resan till Göteborg kantades av frågor om Vänsterpartiet snart också kommer att ingå i samarbetet. Samtal pågår och det var också det besked som lämnades i dag.

– Vi kan inte göra någon bedömning av det här utan vi får ha den här processen igång, som vi har startat nu. Vi får väl se var vi hamnar någonstans. De har ju gett vissa signaler om att de skulle vara beredda att ompröva sina ställningstaganden så då får vi väl se om det verkligen stämmer, säger Miljöpartiets Maria Wetterstrand.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".