Misstänkt krigsförbrytare kvar i Haag

Internationella brottmålsdomstolen i Haag har beslutat att hålla kvar Thomas Lubanga, som är misstänkt för krigsbrott i Kongo-Kinshasa, i häkte. Lubanga är den förste som ställs inför rätta för krigsbrott i domstolen, men rättegången stoppades tidigare i år på grund av att bevisning hållits tillbaka.

Rättegången kan inte fortsätta, men Thomas Lubanga kommer att fortsätta att vara häktad. Det slår appellationskammaren i den Internationella brottmålsdomstolen fast. Frågan om han kan släppas, och i så fall när, måste nu prövas på nytt.

Det som skulle bli den första rättegången för den prestigefulla domstolen har stött på problem och det gäller bevisfrågan.

Thomas Lubanga greps för fyra år sedan, misstänkt för att ha använt barnsoldater i sin privata armé i kriget i Kongo-Kinshasa under 2002 och 2003, något han själv nekar till.

En stor del av bevisningen kommer från FN-organisationer och hjälporganisationer och har lämnats av skyddade källor.

Men enligt domstolens regler måste bevisningen bedömas utifrån vad som både talar för och emot den misstänkte och den bedömningen kan inte göras om inte domarna får se bevisen. Därför stoppades rättegången i juni.

Nu väntar man på beslut om domstolens regler kan ändras, så att domarna får tillgång till bevismaterialet. Om de inte kan ändras återstår inget annat än att Lubanga släpps, vilket i så fall blir ett präktigt fiasko för domstolen.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista