Forskningsfusk bakom fosterövervakning

Den forskning som ligger bakom den så kallade stan-metoden, som används för att övervaka barnet under förlossning kan bygga på fusk. En utomstående forskare har för Lunds universitets räkning granskat studien som ligger bakom tekniken och har kommit fram till att data har manipulerats.

– Det har gjorts en avrundning av data. Inte på ett systematiskt sätt, enligt utredaren, utan på ett sätt som hela tiden gynnar stan-apparaturen. Om det är så att avrundningen påverkar slutresultatet så att hela studiens slutresultat blir annorlunda är det mycket allvarligt, säger Bo Ahrén, dekanus på medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

Stan-tekniken är en digital övervakningsmetod som mäter barnets så kallade ST-kurva under förlossningen för att upptäcka eventuell syrebrist.

Studien som ligger till grund för tekniken utfördes av en forskare på Lunds universitet och resultaten publicerades i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet 2001.

Det här leddes till att stan infördes på många förlossningskliniker både i Sverige och utomlands.

Men efter att tolv incidenter som ledde till Lex Maria-anmälningar beslöt sig Socialstyrelsen för att genomföra en revision av tekniken.

Revisionen ledde till en anmälan om forskningsfusk till Lunds universitet, en anmälan som i sin tur ledde till den utredning som presenterades på onsdagen.

Stan-tekniken användes ifjol på ungefär hälften av alla svenska förlossnings kliniker och enligt Svenska Barnmorskeförbundet så används den fortfarande, men den har blivit betydligt mindre populär enligt förbundets ordförande Ingela Wiklund.

– Det har minskat väldigt mycket i omfattning de senaste åren därför att Socialstyrelsen och även de professionella yrkesförbunden mer och mer har ställt sig tveksamma till metoden, särskilt efter att den här anmälan gjordes om misstanke om oegentligheter, säger hon.

Det går ännu inte att avgöra om de felaktiga avrundningarna i studien har lett till att slutresultatet påverkats.

Lunds universitet har beslutat att ärendet ska utredas vidare. Så om man nu bör sluta att använda sig av stan-metoden är för tidigt att avgöra, säger Ingela Wiklund.

– Jag tycker att man ska följa de riktlinjer som Socialstyrelsen gick ut med att man ska var oerhört försiktig med att använda stan-metoden, säger hon.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista