Älg kan vara blåtungesmittad

Det första fallet bland vilda djur av vad som misstänks vara sjukdomen blåtunga har hittats hos en älg. Djuret sköts i Halland och visar tecken på att den kan bära på viruset.

I samband med älgjakten har Jordbruksverket skickat ut flera hundra provtagnings-kit till jägare i södra Sverige, och det är ett av de proven från en älg skjuten i Halmstadtrakten som visar spår av antikroppar mot Blåtunga. Det betyder att älgen bör ha varit i kontakt med viruset, men ett definitivt virusprov väntas senare.

Sedan tidigare har ju en rad fall av sjukdomen, som är ofarlig för människor men orsakar stort lidande bland djur, hittats bland tambesättningar. Ett omfattande vaccinationsprogram har därför satts in.

Det knott som sprider smittan dör ut under vintern, och vaccinationen ska bland annat förhindra risken att drabbade djur återsmittar nästa säsongs knott och att cirkeln på så sätt sluts.

Men även om blåtungan nu skulle visa sig också hos vilda djur så hoppas inte Leif Denneberg att det ska försvåra arbetet.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista