Många unga mår dåligt

Allt fler unga mår psykiskt dåligt. Det visar en analys av regeringens ungdomspolitik som Ungdomsstyrelsen gjort. Utvecklingen går åt fel håll, enligt utredningen som på lördagen överlämnas till ungdomsminister Lena Hallengren.
– Det finns en stor brist i kapaciteten både vad gäller elevvården och barn- och ungdomspsykiatrin. Vi kan också se att för de som är över 18 år saknas offentliga stödmiljöer, säger Staffan Eklund som är Ungdomsstyrelsens utredningschef . Ungdomsstyrelsen menar att de ungas allt större möjligheter att välja identitet och livsinriktning, skapar psykologisk stress och livskriser. Och att hjälpen inte räcker till - det är alarmerande. Målen för regeringens politik är att unga ska ha möjlighet att påverka, att deras engagemang ska tas till vara och att de ska kunna leva självständiga liv. Men ungdomsstyrelsens analys visar att målen är svåra att nå. Exempelvis bland unga med utländsk bakgrund - de lämnar skolan tidigare och har mindre möjlighet att påverka än jämnåriga med svensk bakgrund. Andra problemområden är bostadssituationen, och åren mellan 18 och 30. Då saknar många unga fast jobb och är utan arbetsmarknadens försäkringsskydd. Analysen varnar också för att de ungas politiska inflytande minskar när färre är med i politiska partier och andelen unga förtroendevalda blir mindre. Att en del engagerar sig vid sidan av partipolitiken räcker inte som kompensation. Trots de här negativa trenderna går utvecklingen åt rätt håll på andra områden och Sverige står sig ganska bra i internationell jämförelse. Men Staffan Eklund på Ungdomsstyrelsen tycker inte att regeringen nått målen med sin politik. – Nej, vår rapport visar tydligt att de övergripande målen inte uppnåtts.
Kristoffer Morén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".