Satsning på damfotbollen.

Miljardsatsning på kvinnors idrottande

En privat investering i miljardklassen ska göra Malmö till ett världsledande centrum för forskning, utveckling och utbildning kring kvinnoidrott. Om ett par år börjar bygget av en 70 000 kvadratmeter stor anläggning i centrala Malmö. Satsningen välkomnas av internationella idrotts- och fotbollsorganisationer.

– Som alla vet är fotbollen en väldigt traditionsrik idrott och utövas mycket utifrån manliga normer och utgångspunkter. Jag tror att det är tankeväckande hos många att man gör en sådan här satsning, säger Susanne Erlandsson, vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

Idag finns det 40 miljoner registrerade kvinnliga fotbollsspelare i hela världen och damfotbollen växer med 9 procent varje år, herrfotbollen växer med 0,7 procent.

Anläggningen, som kommer heta The World Village of Women Sports, blir den första i sitt slag som helt fokuserar på kvinnlig idrott.

Det kommer att finnas träningsanläggning och arena, forsknings- och utbildningslokaler, studentbostäder, kontorslokaler och hotell.

Forskningssatsningen är ett stort steg framåt för idrottsmedicinen, menar Magnus Karlsson, professor i ortopedi.

– Vi vet att kvinnor har mer korsbandsskador, nästa steg är att ta reda på varför och ytterligare ett steg i framtiden är hur vi ska förebygga dem. Vi bör alltså titta internationellt för att kunna lösa de här frågorna, säger han.

Idrott är skapat av män för män och enligt professor Magnus Karlsson vet man inte idag om de träningsmetoder som används är de bästa för kvinnor.

Bakom miljardsatsningen står två företagare och entreprenörer, Dan Olofsson och Kent Widding Persson, som menar att satsningen lyfter en ryggsäck full av dåligt samvete från de internationella idrottsorganisationerna.

– Det är kanske tuffa ord, men det är ju så att damfotbollen växer betydligt mycket mer än herrfotbollen och det är självklart att trycket ökar på Uefa och Fifa. Samtidigt är det ju inte lika fräckt och kul att engagera sig i damfotbollen som i herrfotbollen, säger Kent Widding Persson.

Internationella erfarenheter och kunskap om idrottsmedicin, rehabilitering, träningsmetoder och ledarutbildning samlas på ett ställe. Marika Domanski Lyfors, fotbollsschef i Svenska Fotbollförbundet, kallar satsningen historisk.

– Detta är ett unikt tillfälle att göra detta på och det gör vi här i Sverige och det tycker jag vi ska vara stolta över, säger hon.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".