Tiotals miljarder i stöd till Georgien

Omvärlden är beredd att i stor omfattning hjälpa Georgien med återuppbyggnaden efter konflikten med Ryssland. Vid en konferens i Bryssel på onsdagen utlovades mer än 35 miljarder kronor i stöd.

– Att vid en tidpunkt som den här visa ett så stort stöd är inget som någon georgier någonsin kommer att glömma, säger Georgiens premiärminister Lado Gurgenidze.

Drygt fyra och en halv miljarder dollar, omkring 35 miljarder svenska kronor enligt dagens växelkurs lovade en lång rad västländer i dag att hjälpa till med för återuppbyggnad i Georgien. Drygt hälften av pengarna är i form av lån, resten bistånd.

Beräkningar bland annat från Världsbanken har bedömt hjälpbehovet till drygt 20 miljarder kronor under tre år.

Omvärldens generositet och framför allt också vilja att fortsätta backa upp den västvänliga regeringen i Georgien visade sig vara stor och i dag gjordes alltså utfästelser om nästan den dubbla summan.

Sverige är tillsammans med Tyskland de som ger mest till Georgien. Sverige ger 400 miljoner kronor i bistånd och utrikesminister Carl Bildt som deltog i konferensen anser att det är viktigt att Sverige hjälper till.

– Därför att vi är engagerade i hela reformprocessen i östra Europa. Georgien har haft en mycket imponerande utveckling av demokratiska och ekonomiska reformer. Nu har man drabbats av en dubbelsmäll, både kriget med Ryssland, självfallet, och den internationella finansiella krisen. Det har skapat väldiga spänningar. Vi har intresse av att tillsammans med andra europeiska länder, Europakommissionen och Världsbanken, USA och Japan och alla som är här, att försöka stabilisera och hjälpa, säger Carl Bildt.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista