Statsvetare:

"Egna ekonomin inte viktig för partival"

Privatekonomin är viktig när partierna ska locka väljare till riksdagsvalet. Det visar forskning från Insitutet för näringslivsforskning som undersökt hur småbarnsföräldrar strömmade till socialdemokraterna när maxtaxan lanserades för tio år sedan. Men på det hela taget har har så kallade plånboksfrågor mycket liten betydelse för vilket parti folk röstar på, säger statsvetaren och valforskaren Henrik Oscarsson vid Göteborgs universitet.

– Väljarnas bedömning av den nationella ekonomin spelar mycket större roll än den egna plånboken. Det resultatet återkommer i val efter val i Sverige och i alla andra länder där valforskning bedrivs, säger Henrik Oscarsson.

Forskare vid Institutet för näringslivsforskning har tittat på hur småbarnsföräldrar röstade på 1990-talet.

I valet 1994 föreslog socialdemokraterna kraftiga besparingar i stödet till småbarnsföräldrar. Och föräldrar med små barn flydde från partiet för att komma tillbaka i nästa val när partiet lanserade maxtaxan på dagis.

– 1998 när socialdemokraterna lanserade maxtaxan blev partiet väldigt populärt bland småbarnsföräldrarna, säger Henrik Jordahl, en av forskarna på Institutet för näringslivssforskning.

Så den egna plånboken är väldigt viktig för väljarna?

– Ja, det är tydligt att så är fallet.

Gäller det speciellt för småbarnsföräldrar eller gäller det alla?

– Vi kan bara uttala oss om småbarnsföräldrar, men jag skulle gissa att det gäller de flesta väljare, säger Henrik Jordahl.

Den mest omfattande valforskningen i Sverige görs vid Göteborgs universitet. Henrik Oscarsson, som är statsvetare där, ser maxtaxan som ett undantag i hur folk röstar.

Under vissa exceptionella omständigheter kan plånboksfrågor få större effekter i val. Så var det just med maxtaxan, säger han, som var ett konkret löfte från socialdemokraterna. Det handlade om stora belopp riktade till en specifik grupp, nämligen småbarnsföräldrarna.

– Socialdemokraterna lyckades stoppa en ström av väljare som var på väg att lämna partiet för vänsterpartiet. På det hela taget spelar plånboksfrågor väldigt liten roll i jämförelse med ideologi, partiidentifikation och sakfrågeröstning. Men under vissa omständigheter, och det är ofta ganska exceptionella omständigheter så kan det få effekter, säger Henrik Oscarsson.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista