Estlands ekonomi backar

Estlands centralbank konstaterar att landet har gått in i en recession, alltså att ekonomin backar. Redan i år är kräftgången nästan två procent och nästa år blir det ännu värre.

Efter hög tillväxt i flera år tvärnitar nu ekonomin i Estland. Landet har tillsammans med dom baltiska grannarna Lettland och Litauen uppvisat framgångar som gett dem namnet Europas tigerekonomier. Men nu är det slut.

Budgetunderskott, hög inflationstakt, stigande priser, ökande arbetslöshet och massor med osålda nybyggda bostäder har fått den estniska tigern på fall.

Det har gått fortare än man kunde ana. Centralbanken Eesti Pank trodde i våras på tillväxt i år. Det tror man inte längre utan ekonomin backar med 1,8 procent enligt den prognos som banken presenterade på onsdagen. Och nästa år tror centralbanken att tillbakagången fortsätter med 2,1 procent.

Orsaken till den hastiga förändringen är bland annat en snabbt minskad konsumtion. Esterna har alltså börjat vara försiktiga med sina pengar och handlar inte så mycket som förr. Först 2010 vågar man hoppas på en vändning och tillväxt i ekonomin igen.

Försvagningen av ekonomin leder bland annat till ökad arbetslöshet. Från en arbetslöshet på knappt fem procent i år tror den estniska centralbanken att den ökar till sju procent nästa år och sedan kommer den att öka ännu mer.

I det närbelägna Finland räknar man med att antalet arbetssökande ester kommer att öka igen.

Banken hoppas nu på ekonomin skall stabiliseras och budgetunderskotten avskaffas så att Estland om två år klarar inträdeskraven för att övergå till eurovalutan.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista