Lars Ernsäter, LO.

Dyster prognos från LO-ekonomer

Finanskrisen slår hårt mot Sverige och ger nolltillväxt och färre jobb. Det är slutsatserna i LO:s konjunkturrapport som presenterades på onsdagen.

– De viktigaste punkterna är ju att vi tror att vi inte får någon BNP-tillväxt under nästa år, 2009. Att arbetslösheten kommer att öka kraftigt, Riksbanken kommer att sänka räntan till tre procent och det kommer att ske snabbt, säger Lars Ernsäter ekonom på LO.

I våras trodde LO att konjunkturnedgången i Sverige skulle bli mild. Men idag är prognosen betydligt dystrare.

Arbetslösheten beräknas stiga till 7,2 procent nästa år och tillväxten blir noll. År 2010 beräknas arbetslösheten ha stigit till 7,9 procent och tillväxten ligga på 2 procent.

Dessa siffror kommer man fram till trots att LO:s rapport bygger på ett par relativt optimistiska antaganden.

Man förutsätter att finanskrisen inte förvärras och att Riksbanken i mars har sänkt räntan till 3 procent.

Men även om konjukturrapporten målar en mörk bild finns det vissa ljusglimtar.

– Oljepriserna faller, andra råvarupriser faller och det kommer ju göra att inflationen går ner. Det är bra för tillväxten och det ger möjlighet för centralbankerna i världen att sänka räntan och på så sätt stimulera tillväxten och sysselsättningen, säger han.

Lars Ernsäter är positv till de åtgärdspaket som sätts in men menar att det dröjer länge innan krisen är över.

– När vi säger att de mest extrema problemen på den finansiella marknaden kommer lätta fram till årsskiftet så innebär det ju ingalunda att den här finanskrisen är löst. IMF och andra säger att det kan ta upp till fem år innan det är över. Det kommer under resans gång innebära mycket stora förändringar. Hela det finansiella systemet kommer antagligen att krympa och det kommer att krävas omregleringar på internationell nivå, tror han.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista