Utlåning ökar Handelsbankens vinst

Den försiktiga banken Handelsbanken verkar ha klarat det tredje kvartalet bra. Rörelseresultatet blev hela 3,9 miljarder kronor, till och med bättre än i fjol. Men det betyder inte nödvändigtvis lägre räntor för bankens kunder.

Under de senaste månadernas finanskris har Handelsbanken tjänat närmare 4,9 miljarder kronor på att låna ut pengar dyrare än vad banken själv betalat för sina lån.

Banken har till och med lyckats öka sina marginaler, något som Rodney Alfvén, analyschef på Chevreux inte är förvånad över.

– Det här senaste kvartalet har de ju haft en mycket mer gynnsam upplåningskostnad än flera av konkurrenterna, det vill säga de har billigare inköpspriser. Det är lite som att Scania får köpa billigare plåt än Volvo. Det är klart att då gynnar  det marginalerna Rodney Alfvén.

Trots att Handelsbanken får låna pengar billigare än sina konkurrenter så tillhör banken dem som höjt sina korta boräntor mest. Det visar en analys från jämförelsesajten Compricer. Vd Pär Boman ger sin förklaring.

– Jag är övertygad om att vi har ett samlat erbjudande till våra kunder som väl matchar det som andra kan erbjuda, annars skulle vi inte få fler kunder och dessutom skulle de inte vara så nöjda, generellt sett, med banken. Precis hur det erbjudande ser ut varje dag, det har vi medarbetare som tar hand om, säger Pär Boman.

Enligt Rodney Alfvén får Handelsbanken låna runt 0,2 procentenheter billigare än sina konkurrenter. Det finns utrymme om banken skulle vilja prispressa alltså.

– I en sådan här situation har du att välja på två saker. Antingen försöker du ta marknadsandelar eller så försöker du förbättra marginalen.

Och Handelsbanken förbättrar marginalen?

– Det verkar så.

Handelsbanken är ju känd för att vara en försiktig bank och det gäller också chefens egna placeringar. För när bankerna analysteam rekommenderar att man ska köpa eller öka sitt innehav i två tredjedelar av aktierna på bankens aktielista, är chefen långt mer försiktig.

– Jag har mitt sparande i stor utsträckning på konto. Det har jag haft under lång tid. Det beror på att jag är en mycket försiktig bankman, säger Pär Boman.

På sparkonto helt enkelt?

– Ja.

Så om er analytiker säger att det är köptips i olika aktier så följer inte chefen analytikernas råd?

– Hahaha, jag har mina sparmedel i stor utsträckning på ett vanligt bankkonto och jag är glad för det, säger Handelsbankens vd Pär Boman.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".