Folkhälsoministern påminde myndigheten om gällande lagstiftning. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Smittskyddsinstitutet ändrar sig om hiv

Smittskyddsinstitutet kommer även i fortsättningen att hjälpa polisen med att spåra personer som sprider hiv i Sverige. Smittskyddsinstitutet har tidigare sagt att myndigheten inte vill hjälpa polisen att hitta de som sprider hiv eftersom det motverkar det förebyggande arbetet mot spridningen av hiv.

– Det är så att vi har gjort fel helt enkelt i det beslutet. Som statlig myndighet ska vi hjälpa polisen i sådana här ärenden, säger Ragnar Norrby, Smittskyddsinstitutets generaldirektör. 

Enligt Ragnar Norrby har Smittskyddsinstiutet ändrat sig efter det att folkhälsominister Maria Larsson har hört av sig och påpekat att smittskyddsinstitutet måste följa gällande lagstiftning. Lagen säger att smittskyddsinstitutet ska hjälpa polisen med att spåra de personer som är smittade av hiv och som misstänks sprida smittan vidare.

Men smittskyddsinstitutet står ändå fast vid åsikten att de höga straffen för den som sprider hiv försvårar smittskyddsinstitutets arbete med att förebygga spridningen. Människor vågar helt enkelt inte testa sig för hiv eftersom konsekvenserna av att vara smittad bland annat kan leda till att man kan dömas till långa fängelsestraff om man riskerar att sprida hiv-viruset vidare, anser Smittskyddsinstitutet. Ragnar Norrby vill att hiv ska betraktas som vilken allvarlig smittsam sjukdom som helst.

– Andra sjukdomar som till exempel hepatit B och hepatit C,  är väl så farliga som hiv men där finns det inte motsvarande tillämpning av lagen. Det vill säga att man kan använda sig av brottsbalken och kategorisera det som grov misshandel, säger Ragnar Norrby.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista