Inför G8: Afrikansk bonde besviken på stödet

Afrika kommer att vara en prioriterad region och fråga, när presidenterna möts inom ramen för G8 i Evian de kommande dagarna. Men det är inte överenskommelse på pappret som ska hjälpa oss, säger Ibrahima Coulibaly, som är jordbrukare i Mali. Han deltar i de seminarier som organisationer som Amnesty och Oxfam ordnar som alternativ till G8 och är besviken på att Afrika får så lite stöd i praktiken och att kontinenten gått bakåt.
Ibrahima Coulibaly odlar säd, bananer och mango. Varor som är svåra att sälja utomlands, eftersom bönder i Afrika inte har samma subventioner som i väst och därför inte kan konkurrera med bönderna i Europa. Dessutom får afrikanska bönder inte dolda subventioner i form av vägar, transporter och infrastruktur, säger han. För oss är det svårare att skicka något till ett annat afrikanskt land än hit till västvärlden. Det stora handelsmötet i Doha för knappt två år sedan beslöt att ta itu med jordbrukssubventionerna, men det händer för lite, varnade FN-chefen Kofi Annan på fredagen. Ibrahima Coulibaly och hans 15 familjmedlemmar vet mycket väl detta, säger han. Han kämpar för att Världshandelsorganisationen, WTO, ska ge de afrikanska bönderna skydd. Hunger och svaga ledare Under samtalet blir han alltmer intensiv i att förklara problemen, och BBC, fransk TV och andra som vill tala med denne man som faktiskt lever nära de afrikanska svårigheterna får vänta. Han lever bland hunger, vattenbrist, aids och malaria. Och svaga ledare. – De tvingas skriva under olika avtal, och detta hotar oss. Om afrikaner inte kan försörja sig själva på landsbygden och tvingas in till städerna - hur ska det gå, undrar bonden från Mali. Neokolonialism värre än förr Förra årets G8 initiativ om ett partnerskap med Afrika, som ska utvecklas här, kan han inte se nyttan av. Idag innebär utlandsinvesteringarna en form av neokolonialism, som är värre än förr. Förr var åtminstone kolonisatörerna på plats och såg och tänkte på våra behov - på vård och skola, säger Ibrahima Coulibaly.
Alice Petrén i Annemasse inför G8 mötet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".