- Vi behöver få fram mer förnybar energi, säger miljöminister Andreas Carlgren. Arkivfoto: Pontus Lundahl/Scanpix

Halv miljard till nya fordon och ny energi

Regeringen satsar drygt en halv miljard på miljö- och klimatforskning. I dag torsdag presenterar regeringen sin forskningspolitiska proposition och störst summa pengar ska gå till att utveckla renare energi och en ny typ av bilar.

– Dels därför att vi behöver få fram mycket mer förnybar energi. Dels är det bilparken och transporterna som släpper ut mest. Därför behöver vi få fram elbilar, elhybrider och nästa generations biodrivmedel, som på sikt också kan skapa avgasfria städer, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Är tanken med det här att vi ska köra lika mycket bil som idag och göra av med lika mycket energi?

– Vi måste göra av med mindre energi. Däremot så kommer vi att kunna behöva vara lika flexibla med transporterna och köra mycket bil i ett land som är så avlångt och stort som Sverige. Men då ska vi göra det på bränslen eller med el som vi vet just är miljövänlig.

Av de drygt 500 miljonerna som regeringen nu satsar på klimatforskning ska det mesta, 310 miljoner, gå just till att utveckla ny energi och nya fordon.

Andreas Carlgren tror mycket på den nya tekniken - som ska göra det möjligt för oss att fortsätta leva bekvämt och resa mycket.

– Vi kommer att resa mycket även i framtiden, men vi kommer att resa miljövänligt. Vi kommer att bo i bekväma hus som kanske inte alls slukar energi utan kanske till och med tillför energi. Många av de möjligheter som öppnas ger till och med tillgångar för oss och kommer att ge ett bättre liv än tidigare, säger Andreas Carlgren.

Räcker en halv miljard på tre år för dessa utmaningar?

– Det är en mycket stor ökning. Ojämförligt, jämfört med tidigare. Sedan kommer det naturligtvis att behövas ännu mera i framtiden. Näringslivet måste också göra stora satsningar.

I gengäld kommer näringslivet att stärkas. Och Andreas Carlgren ser goda möjligheter att exportera den nya miljötekniken.

– Den kommer att förse andra delar av världen med den bästa miljöteknikenö. Det är bra för klimatet, det är bra för miljön men det är också bra för det svenska näringslivet.

Kommer det här att ge många arbetstillfällen?

--Det är det vi hoppas och möjligheterna är väldigt stora om vi tar dem, enligt Carlgren.

Regeringen ger också pengar till forskning om hur klimatförändringarna påverkar exempelvis skogs- och jordbruk och hur det behöver ställas om. Växtsäsongen blir längre och vi kommer att kunna odla fler grödor Men ett varmare klimat innebär också problem.

– Samtidigt kommer vi också att ha skadeinsekter och skadedjur och sjukdomar på växtligheten som vi tidigare inte har haft. Det kommer också att kräva delvis nya bekämpningsmedel och då är det viktigt också att vi kan hitta mer miljövänliga metoder och inte bara är beroende av kemikalier, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista