Diplomatisk kris efter tyskt uttalande

En diplomatisk konflikt har brutit ut mellan Tyskland och Schweiz sedan den tyske finansministern Peer Steinbrück krävt att Schweiz ska föras upp på OECD:s svarta lista över skatteparadis.

– Vi kan inte bevisa skattefusk i Tyskland eftersom Schweiz undanhåller information, sa Steinbrück på OECD-mötet i Paris i tisdags.

Om Schweiz inte luckrar upp sin bankhemlighet så ”måste vi gripa till piskan”, sa Steinbrück.

Och då syftade han alltså på OECD:s svarta lista, som ska förnyas i vår. Där står än så länge bara tre stater: Andorra, Liechtenstein och Monaco. Men OECD-chefen hävdar nu att öppenhet och kamp mot skatteparadis ”har högsta prioritet”.

I Schweiz blev det häftiga reaktioner på Steinbrücks yttrande. På tidningarnas hemsidor får han skäll för stortysk arrogans. Och den schweiziska regeringens kommentar löd: ”Så behandlar man inte en partner”.

Regeringen kallade in Tysklands ambassadör till samtal på onsdagen. Och den förklarade sig också beredd till fortsatt dialog om bankhemligheten. Ett möte med EU är planerat i december. Steinbrück lät meddela att han tänker fortsätta kritisera Schweiz.

Enligt antikorruptionsorganisationen Transparency International finns omkring 50 skatteparadis runt om i världen. Banker, hedgefonder och brevlådeföretag, som placerat sig i nåt av dem, förvaltar tillsammans, enligt organisationens uppskattning, ungefär 10 000 miljarder dollar.

Alltså tio biljoner dollar, bortom all samhällelig kontroll. Det är ungefär lika mycket pengar som summan av alla varor och tjänster som produceras i Sverige under 20 år.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista