Grästorp vill bli miljöbäst i Sverige

Det är bra med pengar till forskning, men klimatarbetet görs på gräsrotsnivå. Det säger Sinnika Johansson, miljöansvarig på den lilla västsvenska kommunen Grästorp, som siktar på att bli bäst i landet på miljöområdet.

Bland annat vill kommunen få ner användningen av fossila bränslen till tio procent år 2020, ett av de mest ambitiösa kommunala miljömålen hittills.

– Man måste ju då ge förutsättningar för befolkningen att kunna välja andra alternativ. Istället för att ta en bil så måste det ju kanske finnas cykelvägar. Man kan ju titta på placeringen av daghem och kollektivtrafiken. Nu när vi får egen biotankstation så ges ju möjligheter för befolkningen att byta ut sina fordon mot biogasdrivna bilar istället, säger Sinnika Johansson.

Det är många kommuner som vill bli miljövänliga. Växjö har under de senaste åren fått flera internationella miljöutmärkelser och har utnämnts till ”Europas grönaste stad”. Bland annat för att kommunen minskat koldioxidutsläppen samtidigt som den ekonomiska tillväxten varit god. Men nu vill Grästorp sikta ännu högre än Växjö.

Frågan är om omställningen i den lilla kommunen, med cirka 6 000 invånare, spelar någon roll för det globala klimatet. Absolut, många bäckar små, säger Sinnika Johansson som välkomnar regeringens miljoner till klimatforskning. Fast hon vill se mer stöd till det som görs på gräsrotsnivå.

– Det krävs ju också medel för att kunna göra olika försök. Skulle jag få bestämma så skulle jag gärna vilja ha någon typ av forskningscentrum eller försöksverksamhet och annat i Grästorp, säger Sinnika Johansson.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista