Hjälporgan förlorar pengar på börsraset

Raset på börsen under året slår hårt mot många hjälporganisationer. Röda korset har förlorat 300 miljoner kronor. Också Cancerfonden och Rädda barnen har förlorat pengar på börsraset.

Sedan årsskiftet har Röda korsets aktier sjunkit i värde från 1,7 miljarder kronor till 1,4 miljarder kronor, skriver Sydsvenskan.

– Vi funderar på hur vi hanterar situationen och hur vi gör om krisen förvärras. Vi är inte beroende av kapitalet så vi behöver inte sälja. Men vi är beroende av avkastningen och den minskar med nedgången, säger Christer Zettergren, generalsekreterare för svenska Röda korset, till tidningen.

Tidigare år har handeln med aktier ökat intäkterna, enligt Zettergren med en miljard kronor de senaste tio åren, och utdelningen har Röda korset använt till insatser utomlands.

Även Cancerfonden drabbas av sjunkande aktiekurser. Fonden har använt en tredjedel av sina tillgångar till aktiespekulationer, i synnerhet i Hennes & Mauritz. Resultatet av aktiehandeln hittills i år är minus 142 miljoner kronor till ett totalt värde på knappt 1,7 miljarder kronor, skriver Sydsvenskan. Rädda barnens aktier har i år har sjunkit med 25 miljoner kronor i värde.

– Vi byggde upp en reserv under de goda åren. Den är avverkad nu. Nedgången har inga omedelbara effekter för oss men osäkerheten har ökat. Våra placeringar i aktier är på lång sikt och så fortsätter vi se det, säger Lars Gerg, ekonomichef på Rädda barnen.

Många hjälporganisationer, som Greenpeace och Läkare utan gränser, undviker aktier och väljer i stället räntepapper eller vanliga bankkonton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista