Barack Obama i Leesburg. Foto: Jae C Hong/Scanpix.

Tidigt röstande kan gynna Barack Obama

Presidentvalet i USA har redan inletts i flera delstater som tillåter tidigt röstande, och båda presidentkandidaterna uppmanar nu sina supportrar att gå och rösta så snart som möjligt. Det tidiga röstandet tros gynna demokraternas Barack Obama.

– Vi har vinden i ryggen, men vi måste kämpa för varje röst, sa Barack Obama på onsdagskvällen till tiotusentals supportrar som samlats på det blåsiga fältet i Leesburg i Virginia några mil väster om Washington.

Presidentvalet är redan i full gång, 3,6 miljoner amerikaner har redan röstat.

– Jag är bortrest på valdagen, så jag har redan röstat på Obama, sa Don Stanton som huttrade i oktoberkylan på valmötet.

Alla delstater tillåter poströstning, och de flesta, 34 av 50 stater, öppnar dessutom vallokaler för tidig röstning, för dem som vill rösta före själva valdagen den fjärde november.

Och hittills tyder röstandet på stort deltagande för demokraterna. I viktiga delstater som Ohio, North Carolina och Florida är en majoritet av dem som hittills röstat registrerade demokrater.

I de två förra presidentvalen, då George Bush vann, så var en majoritet av de tidiga väljarna republikaner och enligt forskare vid George Masonuniversitetet brukar det tidiga röstandet spegla det som sedan blir slutresultatet i valet.

På Obamas valmöte i Leesburg i Virginia sa flera väljare att de röstar tidigt för att undvika kaos på valdagen.

– Man vill vara helt säker på att ens röst räknas, sa Margaret Nefey, som kommer att rösta i förväg.

Problemen med krånglande röstningsmaskiner och långa köer i tidigare val är avskräckande.

Ginna Lindberg Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista