Fängelse för miljögift i Elfenbenskusten

En domstol i Elfenbenskusten har dömt två män till 20 respektive fem års fängelse, för dumpning av miljögift i Elfenbenskusten 2006. Dumpningen ledde till att 17 människor dog och tusentals förgiftades.

Ytterligare sju personer var åtalade men frikändes.

Det var över 500 ton giftigt avfall från det Panamaregistrerade fartyget Probo Koala som dumpades vid offentliga soptippar runt Abidjan en natt i augusti 2006. När människorna i omgivningarna vaknade på morgonen kände de en kraftig stank som av ruttna ägg. Tusentals tvingades snabbt uppsöka läkare med andningsproblem och illamående.

De två som nu dömdes var chefen för företaget som dumpade giftavfallet och skeppsklareraren som arbetade i hamnen i Abidjan.

Däremot har inga chefer från handelsföretaget Trafigura, som chartrade fartyget ställts inför rätta. I en uppgörelse med den ivorianska regeringen har företaget betalat 152 miljoner euro, drygt 1,5 miljarder kronor, i utbyte mot att slippa åtal för sina anställda.

Trafigura, med huvudkontor i Nederländerna, är ett av världens största fraktbolag för handelsvaror och olja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista