Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Civil polis kollar krogfylleriet

Ökad alkoholkonsumtion leder oftare till misshandel om spriten dricks på krogen istället för i hemmet. Därför testar nu polisen i Stockholms krogdistrikt metoden att gå ut som vanliga gäster för att upptäcka serveringspersonal som ännu inte lärt sig att svara rätt, när en beställning sluddras fram vid bardisken.
- Tyvärr, det blir inte mer! Så ska det låta från andra sidan bardisken om den som är för full försöker beställa en omgång till. Lagen säger ju att det är förbjudet att servera den som är ”märkbart” påverkad. Men det är lite si och så med hur serveringspersonalen följer lagen, berättar Patrik Widell vid närpolisen Östermalm i Stockholm. - En är så pass påverkad att han sitter och sover. Han får sin öl och sedan går servitrisen därifrån. Hon har alltså inte gjort någon som helst kontroll av om den här mannen kan dricka över huvud taget. Ökar man alkoholförsäljningen, ökar antalet våldsbrott. Och allra mest om alkoholen säljs på krogen, visar siffror från Folkhälsoinstitutet. Därför satsar myndigheterna i Stockholm, Göteborg och Malmö sedan några år tillbaka på att utbilda serveringspersonalen om faran att sälja för mycket. Den här typen av frivilliga utbildningar har på senare tid även spritt sig till andra städer. Men i Stockholm, där projektet pågått längst, är polisen ännu inte nöjd med alla krogar. Vissa verkar ännu inte medvetna eller struntar i vad lagen om överservering säger. Därför testar nu polisen att gå ut civilklädda och spionera på barpersonalen för att visa att man tar lagen på allvar: - Den här servitrisen blev rapporterad för olovlig dryckeshantering. En polisanmälan? - Ja, hon riskerar böter eller fängelse upp till sex månader. Vanligtvis är det böter som gäller, men det är en så pass kännbar påföljd för det brottet. Janne Ljunggren, bartender på en av Stockholms krogar, säger att det numer är ovanligt att bartendern får provision på försäljningen. Han tror att man främst hittar överserveringen på krogar som bryr sig mer om dagskassan än ett gott rykte i längden: - Alltså, det är ju en snikenhet från stället kanske, att man vill gå runt och tjäna pengar. Men i längden så förlorar man på det. Alla som gått det här projektet som myndigheterna kör vet det, att det finns koll på restaurangerna även om man kanske inte tror det.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".