Mp fortsätter med två språkrör

Miljöpartiets kongress beslöt på lördagsförmiddagen med stor majoritet att behålla modellen med två språkrör, en man och en kvinna. En helomvändning från förra året, då majoriteten ville ha ett enda språkrör.
Partistyrelsens Per Gahrton påminde om förändringen. – Vi gjorde en panikåtgärd. Vi anpassade oss för långt. Det är en god läxa för framtiden. Vi ska inte vara likadana som andra partier. Det måste vi slå vakt om. Så låt oss nu med emfas hålla fast vi denna fantastiska geniala uppfinning som språkröreriet är! Åter till det ursprungliga Förra året tyckte en majoritet av miljöpartisterna på kongressen att det var dags att skrota modellen med två språkrör - ett beslut som måste bekräftas av den här kongressen för att gälla. Men efter en debatt med många talare är De Gröna tillbaka vid det ursprungliga, formulerat av Karl Arne Henriksson. – Självklart ska vi behålla två jämställda språkrör i stadgarna. Skulle så vara någon gång att vi inte klarar att driva detta i realiteten må så vara. Då får vi skämmas ett tag tills vi lyckas igen. Nöjda med nuvarande rör Miljöpartister är över lag mycket nöjda med sitt nuvarande språkrörspar. Men partiet kanske inte alltid har sån tur, därför ska stadgarna vara flexibla, tyckte Lars Ångström. – Vad händer om ett år till exempel, om Peter skulle säga att han inte klarar av både kommunfullmäktige, röret och riksdagen, att han skulle vilja gå ner och bli vice åt Maria, då är det en omöjlighet. Om nu vissa får igenom att det formella är viktigare än personerna. Det tidigare språkröret Lotta Nilsson Hedström hade inte ändrat uppfattning sen förra året. Med egna erfarenheter som grund tycker hon att det bästa vore att kunna ha bara en partiledare. - Jag vill definitivt ha kvar Peter och Maria. Men jag skulle tycka att det var ännu bättre om vi bara hade en! Det skulle ge ännu mer strålglans åt miljöpartiet. Det blev ingen ändring, och kongresspresidiet klubbade att tvårörsmodellen gäller.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".