EMU-frågan skapar nya politiska allianser

Nya allianser mellan de svenska riksdagspartierna har uppstått nu i EMU-kampanjen. Tidigare bittra politiska fiender omfamnar varann. Från jasidans borgerliga partier hörs inget ont om regeringen. Efter riksdagsdebatten i onsdags hyllade statsminister Göran Persson sina borgerliga åsiktsbröder.
– Och idag tyckte jag att framförallt Alf Svensson gjorde en alldeles utmärkt debatt. Kristdemokraterna har en opinion i den här frågan som är väldigt, väldigt obearbetad om jag uttrycker mig försiktigt. Även Lars Leijonborg hade mycket bra argument och Bo Lundgren är ju ekonomiskt kunnig, säger Göran Persson. Upp och nedvänt EMU-kampanjen verkar ha vänt upp och ned på den svenska politiska diskussionen. Socialdemokraternas traditionella motståndare får alltså plötsligt beröm. Statsminister Göran Persson sade till och med att han oroas av att moderaterna i opinionsmätningar tappar väljare till nejsidan. Moderatledaren Bo Lundgren ville inte ens vara med och kräva Perssons avgång när centerledaren Maud Olofsson tog upp det i debatten. Bo Lundgren ser inte införandet av euron bara som en moderat politik. – Det är också socialdemokratiskt politik. Någonting av det finaste jag, efter alla mina år i svensk politik, tycker vi har är att när det krävs någonting gemensamt viktigt då kan vi också ta ställning gemensamt, sade han. Nya partier kan skapas I samband med folkomröstningar ritas ofta den politiska kartan om säger Tommy Möller, professor i statskunskap vid Stockholms Universitet. Det kan ge nedgång eller framgång åt existerande partier, men även göra att nya partier skapas. Riksdagens partiledardebatt om fjorton dagar kommer också att färgas av EMU-diskussionen, tror Tommy Möller. – Jag tror över huvud taget vi kommer att kunna räkna med en något mattare politiskt debattklimat när det gäller politikern i övrigt, säger han. Hur påverkar det på längre sikt – kommer moderater och socialdemokrater ha mer förståelse för varandra? – Det kan ha den effekten, det beror lite grann också på hur själva kampanjen utformas.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".