Svårt bevisa ubåtskränkningar

Det har funnits främmande ubåtar i svenska vatten, men inte i ett enda fall finns det hållbara bevis för från vilket land ubåtarna kom ifrån. Det är slutsatsen i en rapport om ubåtskränkningar som överlämnats till regeringen.
Under dom senaste tjugo åren är antalet helt säkra kränkningar av svenskt vatten inte mer än tio enligt utredaren Rolf Ekéus. Han skriver också att det inte kan hållas för osannolikt att ubåtarna kommit från Sovjetunionen, men utesluter heller inte möjligheten att undervattensfarkostern kommit från väst. Men några säkra bevis finns alltså inte enligt Ekéus. Före detta statsministr Carl Bildt är mycket kritisk mot den nya u-båtsrapporten. I en skriven kommentar på sin hemsida kallar Bildt Ekéus presskonferens för bluddrig. Bildt anser också att det är häpnadsväckande av Ekéus att påstå att den ubåtskommission Bildt för övrigt själv satt i skulle ha hindrat Palmes utrikespolitiska ambitioner. Bildt anser också att Ekéus försöker ta bort bilden av Sovjet som skyldigt till ubåtskränkningarna. Bildts kommentar bygger bara på den Tv-sända presskonferensen. Han har inte läst utredningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".