Röda korset besöker ett romskt läger utanför Rom.

Romer i Italien tvångsförflyttas

I Italien gör regeringen nya ingripanden mot romerna. 167 av romernas illegala läger runt om i landet ska stängas. Invånarna ska tvångsförflyttas till specialbyggda byar eller utvisas. Detta görs framför allt med tanke på barnen, enligt myndigheterna.

Romerna har en mycket utsatt situation i Italien. En stor del kommer från Rumänien och är alltså EU-medborgare med fri rätt att röra sig i inom Europa. Men Berlusconi-regeringen, med inrikesminister Maroni från ultrahögern, Lega Nord, har svårt att acceptera romerna.

Rumänien och Italien har träffats flera gånger i frågan och för några veckor sedan beslutade parterna att gemensamt granska villkoren för de många ensamstående romska barnen.

När Italiens regering nu deklarerar att den tänker riva 167 olagliga läger i Rom, Neapel och Milano och tvinga invånarna att flytta till specialbyggda byar, så görs detta med tanke på barnen, heter det.

I lägren bor 12 346 personer, varav 5 436 minderåriga, enligt myndigheternas mätning.

Mycket få av barnen går i skolan och det vill vi ändra på, säger inrikesminister Maroni, som understryker att de nya bostäderna kommer att ha rinnande vatten, el och sophantering.

De som inte har uppehållstillstånd kommer att utvisas.

Italien har tidigare övervägt att begära fingeravtryck på alla romer, vilket fördömts av EU-parlamentet och Rumänien. I Silvio Berlusconis valkampanj i våras var också romerna ett slagträ. Han buntade ihop kriminalitet med invandring och outredda brottsfall, där romer pekade ut, stod som exempel.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista