1 av 3
2 av 3
3 av 3

Bakgrund Afghanistan: Katastrofal situation

081024. Afghanistan kämpar, med världens hjälp, för att återhämta sig från mer än ett kvarts sekel av krig och konflikt. Miljarder dollar har sköljt över landet sedan talibanregimens fall 2001. Men allt fler afghaner misströstar över takten i återuppbyggandet, över sin regerings inkompetens och över växande korruption. Talibanerna växer i styrka. Allt fler också i omvärlden misströstar över utvecklingen.

Knappt en dag går numera utan en ny domedagsrapport om utvecklingen i Afghanistan. Nästan alla, från förre EU-sändebudet Francesc Vendrell till den amerikanske generalstabschefen amiral Mike Mullen har officiellt uttryckt tvivel om utgången av kampen mot talibanerna.

Världen har slutligen vaknat upp inför det faktum att Afghanistan än en gång är på väg att förloras.

Den stora skrällen bland alla pessimistiska afghanistanrapporter var den franska hemliga diplomatiska depeschen som läckte ut till en fransk tidning i början av oktober.

I den beskrevs hur den brittiske ambassadören i Afghanistan, Sherard Cowper-Coles, bedömde att Nato:s kamp mot talibanerna kommer att misslyckas och att den bästa lösningen för Afghanistan vore att få en ”acceptabel diktator”.

”Den nuvarande situationen är dålig, säkerheten bara försämras, korruptionen förvärras och regeringen har förlorat all trovärdighet”, citerades den brittiske ambassadören av sin franske kollega i Kabul, Jean-Francois Fitou i rapporten hem till Paris.

En annan uppseendeväckande rapport, en dryg vecka senare, bar rubriken ”Afghanistan, ett land fångad i en spiral mot undergång”. 
Det var den eminenta brittiska journalisten Christine Lamb, med mer än 20 års erfarenhet av Afghanistan, som i Sunday Times gav en ytterst nedstämmande frontlinje-analys av varför västvärlden inte längre kan rädda demokratin i Afghanistan eller besegra talibanerna.

I måndags spädde den konservative brittiske parlamentsledamoten David Davis på med en minst lika alarmerande artikel i Independent. Den skrevs efter en tids vistelse i Kabul.

”Vi är på väg mot katastrof”, skrev han och radade upp argumenten:

Våldet har ökat med två tredjedelar. Opium och heroin dominerar ekonomin. Kriminaliteten är bortom kontroll. Regeringen är svag, korrupt och inkompetent. Talibanernas stöd växer snabbt bland vanliga afghaner.

Afghanistankännarna, Barnett Rubin vid New York University och den pakistanske journalisten och författaren Ahmed Rashid konstaterade i en gemensam artikel den här veckan att den USA-uppbackade presidenten Hamid Karzai håller på att förlora all trovärdighet. Både på hemmaplan och utomlands.

De menar att Afghanistan behöver långt fler utländska och egna kompetenta säkerhetsstyrkor och det för en mycket lång framtid.

Sverige kan skryta med avsevärd afghanistankompetens genom Afghanistankommitténs långvariga och omfattande arbete i landet. 

Kommitténs ledning skrev tidigare i år att ”sedan västvärlden under USA:s ledning intervenerade 2001 har säkerhetsläget i landet aldrig varit sämre än nu”. Talibanernas och andras attacker ökade, spreds över landet, blev effektivare och orsakade mer död och skada.

Kommittén hävdade i ett debattinlägg nyligen att ”dagens militärt dominerade strategi håller på att misslyckas”.

Det organ som i detalj och verifierbara siffror bäst skildrar vad det är som pågår i Afghanistan är FN-organet UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanistan).

De sammanfattar i sin senaste rapport utvecklingen: ”säkerhetssituationen har fortsatt att försämras och har fortsatt kräva ett ökande antal civila offer”.

Under årets första åtta månader dödades 1 445 civila, jämfört med 1 040 under samma tid året innan. Det är en ökning med nästan 40 procent. Andelen som dödades av talibaner och andra motståndsgrupper ökade från 40 till 55 procent.

Dessutom kan man ur siffermaterialet se tydliga tecken på att motståndsgrupperna i ökande utsträckning har just civila som mål. 142 personer dödades i det som brukar beskrivas som utomrättsliga avrättningar.

Offren inkluderar läkare, lärare, studenter, klanledare, civila administratörer och personer som arbetar med konstruktioner av allmän nytta.

Skolor och hälsokliniker har blivit primärmål för de militanta väpnade motståndsgrupperna. UNAMA dokumenterar fler än 50 sådana attacker de första åtta månaderna i år.

Likaså växer risken för hjälparbetare som också i ökande grad verkar ha blivit viktiga mål för talibaner och den övriga motståndsrörelsen. 120 attacker redovisas från januari till augusti. 30 hjälparbetare har mördats, 92 kidnappats. De som försöker hjälpa Afghanistans folk betalar ett allt högre pris.

Också de USA-ledda internationella styrkornas krigföring kräver allt fler civila offer. 577 under det här årets första åtta månader, 395 av dom dödades i flygattacker.

Human Rights Watch skriver i sin senaste rapport om flygbombandets civila offer att flygattackerna inte bara dödar och skadar människor.

Det förstör deras bostäder och egendom, tvingar människor på flykt och har en ”avsevärd politisk påverkan” då det ”väcker människors vrede och underminerar förtroendet för regeringen och dess internationella uppbackare”.

Det är inte osannolikt att förtroendet för regeringen Karzai än mer undermineras av att den är gravt korrupt, från toppen till botten. Från presidentens bror som anklagas för att vara involverad i opiumhanteringen till polisen, av vilka två tredjedelar bedöms aktivt ägna sig åt att stjäla från folket.

Det kan se ut som om regeringen Karzai var till för att berika ett 20-tal familjer genom till exempel ministrarnas utdelning av mineralrättigheter och olika kontrakt till släkt och vänner.

Det här blir inte mer trevligt av att många av dem som privat skor sig på denna korruption är de gamla krigsherrarna och klanledarna som är ansvariga för tidigare förbrytelser innan talibanerna kom till makten.

Åtskilliga i myndighetspositioner har samlat på sig flera miljonförmögenheter, från ministrar till polischefer. I botten av pyramiden skor sig underhuggare på att kräva ”tull” i mängden av vägspärrar.

Det fanns enorma förväntningar i Afghanistan för sju år sedan då talibanerna störtades och de första fria valen genomfördes av såväl president som parlament.

En del framsteg har åstadkommits i form av grundläggande sjukvård och utbildning för flickor. Idag går nästan hälften av barnen i skola, spädbarnsdödligheten har minskat men tillhör fortfarande världens högsta.

Den kanske största framgången är flyktingåtervändandet. Talibanernas fall möjliggjorde en av de största och snabbaste flyktingrepatrieringar i världen.

Sedan 2002 har miljoner afghaner återvänt hem från läger i Pakistan och Iran. Enligt UNHCR har fler än fem miljoner återvänt. Men återvändandet har avstannat, delvis på grund av våldet, och från delar av landet har människor börjat fly igen.     

Så vad kan göras? Båda amerikanska presidentkandidaterna vill öka den militära insatsen. Det är också vad afghanistanexperter som Ahmed Rashid förespråkar (förutom det nya diplomatiska initiativ han efterlyser).

Den svenska Afghanistankommittén anser att enbart ökade militära insatser inte är någon lösning utan att det krävs en ny strategi där diplomati, återuppbyggnad och utveckling ges ökade resurser.

Även Sverige satsar mer än dubbelt så mycket på militärt som civilt bistånd. Totalt satsar världen mer än tio gånger så mycket på krigföring som på återuppbyggnad.

I det senaste numret av kommitténs tidning Afghanistan-Nytt skriver Nancy Hatch Dupree, en annan av världens främsta afghanistankännare, att situationen för Afghanistan är som ett moment 22. Ingen säkerhet är möjlig utan utveckling, och ingen utveckling är möjlig utan säkerhet.

I senaste numret av Sunday Times skriver den brittiske utrikesministern David Milliband att det krävs ”en enormt heroisk insats” från såväl afghaner som deras internationella partners. Ja, skriver han, det är svårt att hjälpa Afghanistan - men inte omöjligt.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista