Splittring på Kuba om relationer med EU

Relationerna mellan EU och Kuba har nu normaliserats efter att ha varit nedfrysta i fem år. Inom den kubanska oppositionen är meningarna delade; vissa menar att det är ett steg framåt i kampen för demokrati, andra menar tvärtom att det är ett bakslag.

Det omedelbara resultatet av att relationerna mellan EU och Kuba normaliseras är att EU kan börja skicka katastrofhjälp för att bistå i återuppbygget efter de två orkanerna Gustav och Ikes katastrofala härjningar för en månad sedan.

Men det på sikt viktigaste resultatet, det är Kuba och EU nu ska inleda en politisk dialog. Och det är den punkten som har orsakat motsatta reaktioner inom den kubanska oppositionen.

Den välkände katolske kritikern Dagoberto Valdés i staden Pinar del Rio är upprörd. Han menar att EU:s hållning tyder på principlöshet och dubbelmoral.

Anledningen till att EU införde restriktioner mot Kuba för fem år sedan var fängslandet av 75 oppositionella som senare i sumariska rättegångar dömdes till över 20 års fängelse.

Tjugo av dem har släppts av hälsoskäl, men 55 sitter fortfarande kvar i fängelset, oftast under bedrövliga förhållanden.

Och, säger Dagoberto Valdés, under sin resa i Europa nyligen förklarade Kubas utrikesminister Felipe Roque Pérez klart och tydligt att Kuba inte tänker göra några förändringar av sitt politiska system eller i sin uppfattning om mänskliga rättigheter.

– Med andra ord, säger Dagoberto Valdés, så är dialogen slut innan den ens har börjat. Och det enda resultatet av normaliseringen blir att EU legitimerar den kubanska regimens politik.

Men socialdemokraten Manuel Cuesta Munroa menar tvärtom att en dialog mellan EU och Kuba skulle kunna bidra till att den kubanska regeringen intar en tolerantare hållning gentemot den demokratiska oppositionen i landet.

Men, menar Manuel Cuesta Munroa, den kanske viktigaste effekten av dialogen är att den skulle kunna underlätta att också den sedan länge efterlängtade dialogen mellan Kuba och USA kan bli verklighet.

För, säger han, det finns en spridd övertygelse om att i det fall Barack Obama segrar så kommer förhållandet mellan Kuba och USA att förändras.

Och, säger Manuel Cuesta Munroa, med avtalet med EU i hamn, liksom också det immigrationsavtal som häromdagen slöts med Mexiko så känner sig de kubanska ledarna tillräckligt säkra för att våga gå med på en eventuell dialog med USA.

Lars Palmgren, Havanna
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista