Mikael Ericson

Brakförlust för Carnegie

Investmentbanken Carnegies aktie rasade nästan 40 procent efter nyheten om att banken gör en kreditreservering på en miljard kronor för en enda kund. Carnegie gör en förlust för det tredje kvartalet på mer än en halv miljard kronor före skatt.


– Den kund som vi har lånat ut pengarna till är en kund som vi har haft i Carnegie i många år. Bland annat så är en del av säkerhetsmassan onoterade aktier och det är en stor del av säkerhetsmassan idag. Och där är vi idag så pass osäkra på värdet av den säkerhetsmassan att vi är tvungna att göra den här nedskrivningen, säger Carnegies vd Mikael Ericson.

Det som Carnegies vd Mikael Ericson benämner säkerhetsmassa ska vara onoterade fastighetsaktier. En kund ska alltså ha lånat pengar med de här aktierna som säkerhet, aktier vars värde nu befaras vara noll.

– Det är givetvis anmärkningsvärt att det är en så otroligt stor nedskrivning på ett enda engagemang, säger Fredrik Gutenbrant som är bankanalytiker på fondkommissionärsfirman Cheuvreux.

Klart är att Carnegie nu alltså gör en förlust för det tredje kvartalet på mer än en halv miljard kronor före skatt. Också Carnegie har tvingats tvångssälja sina kunders aktier och banken reserverar drygt 50 miljoner kronor.

Och frågan är om det i dagsläget är möjligt att driva en investmentbank. För bara några månader sedan fanns det fyra stora amerikanska investmentbanker. Sedan dess har en gått i konkurs, en har blivit köpt och två har blivit vanliga banker.

– Globalt sett så har vi sett den här självständiga investmentbanken, att den inte finns kvar, att den affärsidén är död. Man behöver en stark retail-bank, en kommersiell bank i ryggen för att klara av det här.

Enligt Fredrik Gutenbrant på Cheuvreux ser det alltså mörkt ut på den internationella investmentbankhimlen. Men Carnegies vd Mikael Ericson är hoppfull.

– Vi jobbar med allt mindre risker i vår verksamhet idag både på balansräkningssidan och på marknadssidan och fokuserar på att göra kundaffärer.

Så affärsidén investmentbank är inte död?

– Nej, det tror inte jag, säger Carnegies vd Mikael Ericson.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".