Norge vill ha arbetskraftsinvandring

I Norge vill den borgerliga regeringen öppna för mer arbetskraftsinvandring från länder utanför EU-området. Idag får personer med yrkesutbildning som det är brist på i Norge komma. I fortsättningen är det meningen att norska arbetsgivare också ska kunna rekrytera personer som saknar yrkesutbildning.
I rese- och turistnäringen jublar man. Bård Fiksdal är rådgivare vid Resenäringens landsförening som är en intresseorganisation för hotell, restauranger, tivolin och turistföretag. – Vi behöver personer med olika bakgrund, säger han. Japaner till exempel som vi kan lära upp för att guida alla japanska turister som vill se norrskenet. Specialkompetens behövs Under perioder är det också svårt att rekrytera till restauranger. Idag har Norge en kvot för arbetskraftsinvandring på 5000 personer om året från länder utanför EU-området. Det är framförallt personer med specialkompetens som får komma. Regeringen vill öppna för att även de som saknar yrkesutbildning ska få komma. Kristin Öhrmen Johnsen från konservativa Höyre som är statssekreterare säger att även om det är en stigande arbetslöshet i Norge nu så kommer vissa näringar på sikt att behöva rekrytera personer. Sjukvård och äldreomsorg På tioår sikt när många norrmän går i pension så kommer det också att behövas personal utifrån till sjukvården och äldreomsorgen, säger hon. Regeringens tanke förutom att lösa problem med arbetskraftsbrist i vissa branscher är att tydliggöra gränsen mellan arbetsinvandrare och flyktingar. Förra året kom rekordmånga asylsökande hit till Norge. Många kommer för ett bättre liv och de flesta saknar asylskäl, enligt myndigheterna. Vissa av de personerna kanske istället kan komma till Norge som arbetsinvandrare, säger Kristin Öhrmen Johnsen. Men alla är inte lika positiva. Socialdemokraterna, LO och högerpopulistiska och invandringskritiska Framstegspartiet anser att arbetslösa som bor i Norge först bör få jobb. I höst är det meningen att förslaget ska läggas fram för stortinget.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".