Inför G8: Bush och Chirac i möte

I den franska staden Evian vid Genèvesjön samlas nu världens mäktigaste ledare, inom ramen för G8. USA:s president George Bush kom på söndagseftermiddagen och välkomnades av sin främsta motståndare i samband med Irakkriget, Jacques Chirac.
Äntligen var det dags att skaka hand. George Bush hade ett brett leende i beredskap och handslaget mellan honom och den som Bush ansåg grusade chanserna att få med FN i Irakkriget, Jacques Chirac, tycktes fast. Den franske presidenten är enligt sin talesperson mycket benägen att lägga åsiktsskillnaderna kring Irakkriget bakom sig och blicka framåt. Frågan är hur snabbt och långt USA är med på det. Orden kommer att vägas på guldvåg innan de uttalas. Relationerna är sköra. Men Chirac har sett till att få en egen stund med Bush i morgon - som en annan krigsmotståndare den ryske presidenten Putin hade på söndagsmorgonen. Putins möte med Bush resulterade i en försonlig gest från USA:s sida, med en inbjudan till Bush att komma till Camp David. Här i Evian ska en rad frågor tas upp. Världsekonomin, med hot om deflation är en. Vattenproblem för många människor, terrorism, massförstörelsevapen, aids och utvecklingen i Afrika är andra ämnen. Frankrike, USA, Ryssland, Kanada, Japan, Italien, Tyskland och Storbritannien utgör G8. Men den franske värden Chirac har bjudit in en rad afrikanska ledare, Kinas president och flera andra för att markera att frågorna berör många fler. Förmodligen också för att möta de starka protesterna mot G8. Runt Genèvesjön har det nu i flera dagar varit upplopp med stor skadegörelse, även om de 50-60 000 som marscherade under eftermiddagen i dag var mer fredliga. Måndagen blir en hård arbetsdag för världens mäktigaste ledare. G8-mötet avslutas på tisdag.
Alice Petrén, Evian
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".