Kvinnokränkande män får sällan vård

Män som döms för grov kvinnofridskränkning får sällan vård. Av 25 män som dömts har bara sju kommit i kontakt med vård, visar en kartläggning som Sveriges Radio gjort. Om de inte får vård kan det få förödande konsekvenser, säger en forskare.
25-åriga Magnus blev dömd till sex månaders fängelse efter att vid upprepade tillfällen ha slagit sin sambo. - Det fanns ingenting som kunde få henne att sluta tjata och sluta skrika. Vad hände? - Det small. Hur kändes det? - Den första känslan var faktiskt jävligt skön, fy fan äntligen tyst på henne. Magnus säger att han aldrig kommer att slå en kvinna igen. Men trots att han blev dömd för grov kvinnofridskränkning har han inte fått någon vård för sitt aggressiva beteende. - Fängelse gör ingen person bättre. Det finns inget vårdande i att sitta i fängelse. Du lär dig nya jävelskap, allting från att koka amfetamin till hur man rånar banker. Magnus är en av de 25 män, dömda för grov kvinnofridskränkning som Sveriges Radio har pratat med. Av dem har endast sju fått vård. Fyra av dem blev dömda till så kallad kontraktsvård i stället för fängelse. Då får de vård speciellt utformad för män som slår en kvinna de har en nära relation till. Det är viktigt att de här männen får en specialiserad vård, annars kan det få förödande effekter, säger Lars Jalmert som är mansforskare och lektor i pedagogik vid Stockholms universitet. - Den som har slagit en gång gör ju oftast om det. Likaså vet vi att män som misshandlat en kvinna väldigt ofta misshandlar sin nästa partner. Lars Jalmert säger att han är chockerad över resultatet av kartläggningen. Han påpekar att detta är ett problem som sträcker sig längre än till de kvinnor som drabbas av mänens våld. - Att sitta i fängelse är inte gratis för samhället - det kostar en massa. Det finns massor att tjäna rent ekonomiskt om män slutade slå. Det här borde verkligen vara någonting som politiker och statsmakten satsade på. För det skulle få människor att må bättre och leva bättre tillsammans.
Anna Landelius och Olle Svalander. Matilda Uusijärvi, research.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".