Ulf Kjellman överläkare på Sahlgrenska berättar om operationen. Foto:Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Svensk man har fått konstgjort hjärta

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har en svårt hjärtsjuk man som första person i Skandinavien fått ett konstgjort hjärta inopererat. Mannens gamla hjärta har tagits bort och ersatts med en dubbelpump av plast som via slangar i magen kopplats till en drivenhet utanför kroppen. Men det här är bara tillfälligt.

Än är det långt kvar innan hjärtsjuka slipper vänta på ett nytt hjärta från en donator och kan få ett konstgjort hjärta inopererat för gott.

– Det är ingen permanent lösning utan det här är en lösning för patienten att nå fram i gott skick till en transplantation. Njurar lever och andra organ tar sådan skada av den dåliga cirkulationen att det blir en omöjlighet att kunna transplantera, säger Ulf Kjellman överläkare på Sahlgrenskas thoraxkirurgi.

Det är egentligen en teknik från 1970-talet som moderniserats och Sverige är femte land i Europa som använder den. Det var förra onsdagen som en 31-årig man från Västsverige med grava fel i bägge kamrarna opererades.

– Han mår efter omständigheterna ganska bra, men man ska komma ihåg att det här är en patient som var extremt svårt sjuk innan, säger överläkare Åsa Haraldsson.

Vad blir det för liv när man har den här pumpen inopererad?

– Livskvaliteten påverkas onekligen, att man är fjättrad till en drivenhet dygnet runt och hela tiden måste ordning på att det är tillräcklig med ström och i det här fallet att det är tillräckligt med tryckluft, som är det som driver pumpen, säger Åsa Haraldsson.

Hur länge kan man leva med den här typen av hjärta i väntan på ett riktigt hjärta?

– Det har vi inget svar på men det finns patienter som går med det här hjärtat och har gjort det i över två år nu.

Är det här något stort steg för att få permanenta konstgjorda hjärtan?

– Det är klart att lärdomen av en sådan här teknologi kommer naturligtvis att skynda på utvecklingen för det totala implanterbara, permanenta hjärtat så småningom, det är jag alldeles övertygad om, säger Ulf Kjellman.

Nu har den här patienten inget eget hjärta, om det här konstgjorda hjärtat skulle lägga av, vad händer då?

– Det får det inte göra helt enkelt, säger överläkare Ulf Kjellman på Sahlgrenska universitetssjukhusets thoraxkirurgi.

Epp Anderson, SR Göteborg
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista