Kan rösta med s, mp och v.
Könsneutrala äktenskap

Hård press på kd att anta nytt lagförslag

Pressen på kd att acceptera en neutral äktenskapslagstiftning ökar. Fp:s riksdagsledamot Birgitta Ohlsson är en av de borgerliga riksdagsledamöter som tänker rösta för oppositionens förslag om regeringen inte kommer överens.

Att kristdemokraternas partiledare hävdar att det fortfarande finns möjlighet till kompromiss håller Birgitta Ohlsson inte med om.

– Nej, det gör jag inte. Det går inte att kompromissa bort grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Tycker man att homosexuella har samma värde som heterosexuella då ska de också kunna gifta sig på lika villkor, säger hon.

Birgitta Ohlsson är också ledamot i partiets styrelse som i ett möte på fredagen uteslöt möjligheten att kompromissa i frågan om könsneutrala äktenskap.

Förutom Birgitta Ohlsson i folkpartiet har flera borgerliga riksdagsledamöter sagt att de tänker rösta på socialdemokraternas, miljöpartiets och vänsterpartiets förslag i riksdagen i stället. Det skulle då få majoritet om inte regeringen skulle komma överens.

– I och med att regeringen har lovat att komma med en proposition nu i december avstod jag från att skriva en hel lagtext och så har andra borgerliga ledamöter också resonerat. Vi blir ju lurade om det inte kommer ett förslag om en könsneutral äktenskapsbalk. Det tänker inte vi acceptera, säger hon.

En annan är riksdagsledamoten och moderaten Tomas Tobé.

– Är det på det sättet så kan jag respektera att kristdemokraterna och eventuellt kanske ytterligare riksdagsledamöter kommer att rösta nej till en könsneutral äktenskapslagstiftning, men då får de också respektera att vi andra kommer att rösta ja, säger han.

Enligt Ekots källor är förslaget som justitiedepartementet snart är färdigt med könsneutral. Alla ska ha samma rätt att ingå äktenskap, men enskilda präster ska få rätt att säga nej till att viga homosexuella.

Det här är kristdemokraterna som enda parti emot, men enligt vad Ekot erfar avvisar resten av regeringen kristdemokraternas kompromissvarianter, bland annat med motiveringen att sådana förslag ändå skulle lida nederlag i riksdagen.

Fast enligt Ekots källor tänker inte partiledaren Göran Hägglund vika ner sig. Att tvingas reservera sig mot ett regeringsförslag är inget alternativ. Utåt hoppas han fortfarande på att regeringen ska komma överens.

– Jag tror att det är dumt att kasta yxor i sjön. Det bästa är naturligtvis att vi anstränger oss och sitter ner och samtalar. Då kan det finnas vägar ut. Bestämmer man sig för att det inte finns utrymme då kommer man aldrig att lösa problemet, säger han.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".