Protester vid G8-mötet i Schweiz

I Geneve i Schweiz har hundratals demonstranter krossat skyltfönster, plundrat och satt eld på affärer och utkämpat gatustrider med kravallpolis som har skjutit tårgas och använt vattenkanoner. Den schweiziska polisen hade förstärkts av tysk kravallpolis.
Demonstranterna protesterar mot G8-mötet med världens rikaste länder i den franska staden Evian. Själva G8-mötet inleddes igår och Frankrikes president inledde med ett besked när det gäller kampen mot aids. President Jacques Chirac deklarerade igår att Frankrike ska följa USA:s exempel och skjuta till mer pengar i kampen mot aids. Den fråga som USA:s president George Bush fört med sig hit till mötet. USA har beslutat att satsa ungefär 100 miljarder kronor över fem år varav en tredjedel till den globala fonden mot aids och andra sjukdomar. Och Frankrike svarar nu med att tredubbla sin insats till 150 miljoner kronor. President Chirac är mån om att överbrygga klyftan med Bush. Men spänningen dem emellan kvarstår. Och många kommer att försöka tolka resultatet när de två presidenterna möts i enrum idag. Chiracs löfte om mer pengar mot aids är det första. Sannolikt kommer fler utfästelser, om till exempel en vattenfond. Men sällan har dessa nya bankkonton efter dessa G8-möten verkligen fyllts med de belopp som talats om. Greklands premiärminister, Costas Simitis, som just nu är ordförande i EU-arbetet sammanfattande både den första dagen av mötet och mycket mer. Jag tror att om vi hade fört dagens diskussion för tjugo år sedan så hade den varit mer eller mindre densamma. Vi måste göra mer, sa greken Costas Simitis. Men Brasiliens president Lula da Silva menade att något nytt hänt i år. Nästa år är USA värd för G8-mötet och nu kommer liksom i år flera andra länder bjudas in. Men för övrigt behöver inte Brasilien, Indien, Sydafrika och Kina vänta på att de stora kallar oss, vi kan agera själva och sinsemellan. Ett budskap han upprepade många gånger.
Alice Petrén, Evian
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".