Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbete mot mobbning ger resultat

Publicerat fredag 24 oktober 2008 kl 16.46

De skolor som har systematiska program för att minska mobbning har i genomsnitt nästan en femtedel färre mobbade elever jämfört med de skolor som inte har något antimobbningsarbete. Det visar den hittills mest omfattande vetenskapliga undersökningen i världen som Brottsförebyggande rådet, Brå presenterade på fredagen.

– Om någon ser att någon blir mobbad så tycker jag att man ska ta tag i det. Det är inte så ofta lärare ser det utan elever och då tycker jag att man ska ta tag i det och säga till läraren vad som händer, säger Hilda Sober som går i nian på Helenelundsskolan i Sollentuna norr om Stockholm.

Alla skolor i Sverige måste, enligt lag, ha en systematisk handlingsplan mot mobbning, och på fredagen presenterade Brottsförebyggande rådet, Brå en sammanställning av de senaste 25 årens forskning från hela världen när det gäller hur effektiva såna handlingsprogram är.

Resultatet visar att det i genomsnitt är ungefär en femtedel färre elever som mobbas eller blir mobbade på de skolor som arbetar mot mobbning jämfört med om det inte bedrivs någon antimobbningsverksamhet.

Just nu utreder Skolverket vilka antimobbningsprogram som fungerar bäst i svenska skolor. Resultatet kommer först om två år, men enligt den nya undersökningen från Brå så finns det några faktorer som ökar chanserna för att en handlingsplan mot mobbning ska fungera. Till exempel behövs engagerade föräldrar och all personal på skolan måste samarbeta.

På Helenelundsskolan i Sollentuna står några högstadiekillar och spelar fotbollsspel i korridoren. Enligt kuratorn Ulrika Ahrnefeldt så har just samarbetet inom personalen ökat tack vare antimobbningsprogrammet som varit en stor hjälp på skolan.

– Vi har suttit i tvärgrupper där all personal blandas och då lär man känna varann mycket bättre. Man kan hugga tag i en kollega enklare och säga kom ohc hjälp mig här, nu går vi och tittar vad det här handlar om. För oss har det blivit jättebra. Det tror jag handlar om programmet att vi har infört det så det där en trygghet för oss, säger Ulrika Ahrnefeldt.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".