Peter Eriksson
Peter Eriksson

"S har del i sd:s vågmästarställning"

Efter den socialdemokratiska kritiken mot miljöpartiets förhållande till Sverigedemokraterna på det lokala planet säger nu språkröret Peter Eriksson att socialdemokraterna också har del i att Sverigedemokraterna kan agera vågmästare i till exempel Karlskrona.

– Där är det är en politisk lokal konflikt som socialdemokraterna har haft svårt att ta sig ur. Min åsikt är att man bör försöka åstadkomma blocköverskridande lösningar där Sverigedemokraterna hamnat i vågmästarställning och det har man inte lyckats med i Karlskrona och några kommuner till, säger Peter Eriksson.

Socialdemokraternas och miljöpartiets partiledningar har gemensamt deklarerat att de på intet sätt kommer att göra sig beroende av eller samarbeta med Sverigedemokraterna om partiet kommer in i riksdagen.

Mats Johansson, som är ordförande i socialdemokraternas arbetsgrupp som lägger upp strategin mot Sverigedemokraterna, riktade tidigare i dag hård kritik mot miljöpartiet för att de samtidigt ingår i den borgerliga minoritetskoalition som styr Karlskrona med Sverigedemokraterna som vågmästare.

– Ja, det är ju en kameleonts beteende. Att å ena sidan driva frågan på nationell nivå om att ta strid mot Sverigedemokraterna och å andra sidan ingå i koalitioner som är beroende av det partiets stöd är för mig en helt obegriplig hållning från ett partis sida, säger Mats Johansson.

Miljöpartiets Peter Eriksson säger att en liknande situation i riksdagen inte är aktuell, men tillägger att i kommunerna måste de lokala partiavdelningarna själva avgöra hur de ska agera i besvärliga parlamentariska lägen.

Han kallar Mats Johansson beskrivning av miljöpartiet som kameleonter för ”svammel” och säger att mycket i Karlskrona handlar om socialdemokraternas oförmåga att hitta gemensamma lösningar.

– Ska man lösa det måste man faktiskt hjälpa till att hitta blocköverskridande lösningar och då måste socialdemokraterna vara med. På ett sätt handlar det just i Karlskrona om ett misslyckande för socialdemokraterna, säger Peter Eriksson.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".