Kollaps i rysk bilhandel slår mot Finland

Den globala finanskrisen har drabbat de två finländska hamnstäder Hangö och Kotka hårt. Och orsaken ligger i Ryssland. Stora delar av den ryska bilimporten går via Finland, men den ryska bilhandeln har kollapsat och osålda bilar fyller stora fält runt hamnarna.

Väg 51 löper utanför Helsingfors. Avskydd av de flesta för den täta tunga långtradartrafiken på vägen. Här passerar normalt upp till 200 ryska långtradare per dygn fyllda med bilar på väg från hamnen i Hangö till S:t Petersburg, där de sedan ska vidare till ryska köpare.

Lika många tomma långtradare brukar vara på väg till Hangö för att hämta nya bilar. Och från hamnstaden Kotka är bilden densamma, flera hundra biltransporter ger sig varje dag ut på vägen mot S:t Petersburg. 

Men jag har stått här nu en halvtimme och bara en rysk biltransport har kört förbi. För den ryska bilimporten har kollapsat. Finanskrisen som har drabbat också Ryssland får ryssarna att hålla hårt i plånboken och bilköp ligger nu långt ner på hushållens inköpslistor.

Och det har gått snabbt. På två veckor har trafiken till Ryssland minskat till bara en tiondel av vad den brukar vara. I Hangö och i Kotka samlas nya osålda bilar i tiotusental.

I Kotka står just nu 30 000 bilar i väntan på en oviss framtid och bilden är ungefär den samma i Hangö. Stora fält fyllda med tusen och åter tusentals bilar som inte har några köpare. Fartyg på väg med ännu fler bilar måste dirigeras om. Hamnarna kan helt enkelt inte ta emot fler.

Bara i Hangö lossas omkring en halv miljon bilar varje år, de flesta för vidare transport till Ryssland, det sysselsätter omkring 1 000 personer. Deras jobb är nu hotade och de första uppsägningarna har redan skickats ut.

Hangö stad har tvingats avbryta budgetarbetet för nästa år. Framtiden ser för osäker ut i staden som för sin ekonomi är helt beroende av den hittills så framgångsrika bilimporten via stadens hamn. Så man vågar för tillfället inte fatta några bindande beslut för framtiden.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".