Fler döms för grov kvinnofridskränkning

Antalet anmälda fall av grov kvinnofridskränkning har ökat stadigt sedan den nya brottsrubriceringen infördes för fem år sedan. Samtidigt ökar också andelen uppklarade fall. Enligt Brå, Brottsförebyggandet rådet, beror det på att polisen blivit allt bättre på att känna igen när det handlar om grov kvinnofridskränkning.
– Jag tror att vi klara tendenser till att man nu har kunnat börja använda sig av det här brottet och också kunna döma fler personer för just grov kvinnofridskränkning och inte för de enskilda brotten, som i sig ger ett lägre straff, säger Peter Lindström, chef vid utvärderingsenheten på BRÅ. Hur märks det? – Framförallt de brott som leder till att en person åtalas och döms för de här brotten ökar kraftigt. Från för ett par år sedan att ungefär 25 procent av de anmälda brotten ledde till en lagföring, idag är vi upp i nästan 40 procent. Grov kvinnofridskränkning handlar om att en man vid upprepade tillfällen kränkt en kvinna i syfte att skada hennes självkänsla. Kravet är också att mannen ska leva i eller ha levt i en nära relation med den drabbade kvinnan. Samtidigt som antalet anmälda brott med rubriceringen grov kvinnofridskränkning blir fler ökar nu andelen som åklagare driver ända till domstol. Det har tidigare varit svårt att få ett genomslag för grov kvinnofridskränkning i rättsväsendet. Det förklarar Peter Lindström med att det är främmande för svensk rättstradition att döma för något som pågått under en lång tidsperiod. För andra brott krävs att den brottsliga gärningen är knuten till en enskild händelse. Enligt Peter Lindström behöver ökningen av brottet inte betyda att samhället blivit mer våldsamt. Snarare handlar det om att polisen fått bättre kunskap om brottet och vad som krävs för en fällande dom. – När de då kommer på plats, i en bostad där det förekommit våld till exempel, dels tar upp den information som behövs - man har till exempel checklistor nu på polismyndigheten där man går igenom vilken bevisning åklagaren behöver. Man har också prövat nu på flera olika ställen i landet att ha särskilda familjevåldsenheter som då specialiserar sig på att jobba med utredningar kring våld mot kvinnor. Brottet grov kvinnofridskränkning kan ge som lägst fängelse i sex månader till sex år. Tanken är att det ska täcka in ett antal brottstyper, som tidigare anmäldes som exempelvis misshandel, olaga hot och sexuellt ofredande, men som nu sätts under en rubrik. Skälet till den nya brottsrubriceringen är att det handlar om upprepade händelser som utförts av en man som har en maktposition i förhållande till en kvinna. Peter Lindström tycker att ännu mer ska rymmas inom begreppet grov kvinnofridskränkning. – Många av de män som får besöksförbud mot närstående gör en överträdelse mot detta och här har ju vi förslagit nyligen i en utredning att även en överträdelse mot besöksförbud borde kunna utgöra grunden för en grov kvinnofridskränkning.
Robert Sennerdal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".