Bostadsrätter i centrala Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/ Scanpix.

Bostadspriserna tros fortsätta falla

Bostadspriserna kommer att fortsätta sjunka, trots att bolåneräntorna är på väg ner. Enligt Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH, är frågan om folk har jobb mer avgörande för om priserna ska ändra kurs.

– Här har vi en kombination av att man sänker räntan för att blinda en kommande recession eller nedgång i ekonomin. Det är ju alltid så att det viktigaste faktorn för bostadspriserna är om folk har jobb och känner sig trygga i sin familjesituation, säger Stellan Lundström

Bostadspriserna i landet är på väg ner, vilket syns tydligast på bostadsrätterna där nedgången är sju procent i riket på årsbasis. I centrala Stockholm gick bostadsrättspriserna ner sex procent bara i september.

Mycket av detta skylls på allt dyrare bostadslån. Till exempel så höjdes rörliga räntan från strax över fyra procent våren 2007 till omkring sex och en halv procent i dag. Det ledde till svårigheter att få låna och till högre kontantinsatser och amorteringskrav. Detta fick bostadsmarknaden att sjunka ihop. Färre kom på visningarna, försäljningstiderna blev längre och priser som sjunker.

När Riksbanken nu flaggar för ytterligare räntesänkningar så kan det ändå få effekt på bostadsmarknaden.

– Jo då, men det beror alldeles på vad som händer med Volvo, Ericsson och den offentliga sektorn och om folk har jobben kvar. Det är det det hänger på. Så man kan säga att sänkningen av räntan är till för att motverka en recession, säger Stellan Lundström.

När bostadsräntorna nu börjar sänkas i reporäntas spår så kommer ändå inte bostadspriserna att öka, menar Stellan Lundström.

– Att man nu sänker styrräntan med en halv procentenhet är en positiv faktor men det drunknar i allt annat.

Om jag sammanfattar dig så betyder det här att bostadspriserna kommer att fortsätta nedåt.

– Ja, det finns ju ingenting som säger att de kommer att gå upp. De har gått ner 10-15 procent och kommer säkert att gå ner 10-15 procent till, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".