Etiopien

Nytt lagförslag kan hindra hjälparbete

I Etiopien diskuteras just nu ett nytt lagförslag som syftar till att hindra hjälporganisationer och andra enskilda organisationer att arbeta. De som arbetar med mänskliga rättigheter ser det som ett sätt att tysta oppositionella röster.

Den etiopiska riksdagen väntas godkänna lagen inom den närmaste månaden och om lagen går igenom kommer det att försvåra för alla som arbetar med fattigdomsbekämpning. Det säger Sveriges ambassadråd i biståndsfrågor, i Etiopien, Abdi Foam.

– Ja, jag skulle säga att majoriteten gör det, för det är väldigt svårt att få enskilda organisationer i landet  att dra in inkomster i Etiopien. De flesta är väldigt beroende av utländska källor för att kunna bedriva verksamhet. Etiopen är ett mycket fattigt land, det måste vi komma ihåg.

Lagförslaget går ut på att hindra internationella och etiopiska organisationer från att verka i landet, om de tar emot mer än tio procent av sina verksamhetsbidrag från utlandet.

Och det gäller flesta av dem som arbetar med hälso-, demokrati- och utbildningsfrågor och fattigdomsbekämpning. De skulle inte kunna verka utan internationellt stöd.

Människorättsorganisationen Human rights watch menar att lagförslaget, som har godkänts av regeringen och nu väntar på beslut i riksdagen, är ett sätt att tysta oberoende röster.

De menar att läget för mänskliga rättigheter i Etiopien allvarligt har försämrats sen valet 2005. Sedan dess har oppositionella fängslats och demonstranter dödats.

Sveriges ambassad samarbetar med omkring 15 svenska och internationella organisationer i bland annat demokratifrågor och ser just nu över vad lagförslaget skulle innebära för dem.

Förslaget har debatterats livligt i Etiopien, men det enda svar man har fått från regeringshåll är ett och samma, säger Abdi Foam.

– De vill inte ha utländsk inblandning i inre angelägenheter och de tycker att samhället skulle kunna samla in medel i landet för att bedriva den här verksamheten.

Vad tror du om det?

– Jag tror att det kommer att bli svårt.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista