Persson för fri invandring från nya EU-länder

Det blir fritt tillträde till Sverige för arbetskraft från de nya EU-länderna, som de baltiska staterna och Polen, från den 1 maj nästa år. Det är det senaste budet från statsminister Göran Persson i en fråga som just nu splittrar LO.
- Där är vi för fri rörlighet. Och jag tror inte att det på något sätt kommer att förorsaka några bekymmer i Sverige, säger Göran Persson. Så det blir inga övergångsregler? - Nej, det har varit vår linje och jag tror att det håller. Den 1 maj nästa år får EU tio nya medlemsländer, bland dem Polen och de baltiska staterna. Och det har diskuterats om Sverige då kommer att översvämmas av arbetskraft från dom här gamla kommuniststaterna. Länder som Tyskland och Österrike har sagt i från i EU och fått rätt att använda sig av övergångsregler på upp till sju år innan man öppnar för fri invandring från de nya EU-medlemmarna. I Sverige vill sex av LO:s medlemsförbund att också Sverige ska införa övergångsregler. Det har splittrat LO, de flesta förbund vill inte det. Och nu ska LO:s styrelse bestämma sig för vad man egentligen tycker. En statlig utredning har varnat för att en fri invandring kan leda till att folk från Baltikum och Polen kommer hit för att utnyttja det svenska välfärdssystemet. Göran Persson tror att Sverige efter EU:s utvidgning, om ett år, kan införa stoppregler för invandringen. Om det skulle bli problem, som han säger. Men frågan är om det är så enkelt. - Det är helt enkelt så att skulle det visa sig att vi gjort en felbedömning, vilket det i så fall handlar om, och vi får stora problem i Sverige, så är det klart att då kommer ingen att acceptera att vi bara sitter still och ser att det här går oss ut händerna. Då måste man agera. Men jag tror inte att det blir så. Men det regelverket kan man alltså använda efter 1 maj nästa år. Måste man inte bestämma sig före? - Det tror jag inte. Jag tror att vi kan sätta det i kraft när vi upplever att vi har problem. Nja, riktigt så enkelt är det inte. Det framgår också av den statliga utredningen. Om Sverige först efter den 1 maj nästa år ser att den nya invandringen skapar extremt svåra problem på arbetsmarknaden, då kan EU-kommissionen ge Sverige rätt till tillfälliga stoppregler. Men det är en absolut sista nödutgång. Principen är att ett land som vill ha övergångsregler måste anmäla det tidigare.
Jan Mosander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".