Risk för könsstympning ger rätt till skydd

Migrationsverket har för första gången beviljat uppehållstillstånd till en flicka som riskerar att könsstympas. Beslutet betyder att könsstympning betraktas som förföljelse på grund av kön, och det blir vägledande, säger Migrationsverkets rättschef Henrik Winman.

– Finns det en risk till könsstympning, oavsett var man kommer från, har man rätt till skydd i Sverige. Sannolikt kommer det att bli så att fler får rätt till skydd i Sverige efter det här beslutet, säger Henrik Winman.

Hur många fall har ni som väntar?

– Det är svårt att svara på, vi registrerar inte ärendena på vad saken gäller, för det får vi inte göra. Däremot vet jag att det kommer ganska många barn från både Eritrea och Somalia där könsstympningen är utbredd, så det kan gälla många.

Efter en lagändring i mars 2006, kan den som riskerar könsstympning få uppehållstillstånd.  Men först i dag, fredag, har en person fått stanna i Sverige av det skälet.

Beslutet gäller en flicka på drygt ett år, som kom från Eritrea till Sverige tidigare i år med mor och ett syskon. Men det är alltså inte ursprungslandet som avgör, utan risken för könsstympning, säger Henrik Winman.

– I det här beslutet skriver vi inget om sedvänja, tradition eller kultur, utan vi konstaterar att finns det en risk för stympning har man rätt till skydd. Jag tycker att det är en viktig markering att göra, säger han.

Man skulle också kunna tänka sig ett fall där familjen ligger bakom könsstympningen, hur gör ni då?

– För oss är det väsentliga att om det finns en flicka som riskerar att utsättas för könsstympning i sitt hemland har man rätt till skydd i Sverige. Sedan får man naturligtvis se om det finns olika schatteringar och olika parametrar i de olika fallen, och då får man ta hänsyn till dem.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista