Martti Ahtisaari

Ahtisaari skäms över Mellanösternfrågan

Årets mottagare av Nobels fredspris, Martti Ahtisaari, anser att det är skamligt att inte det internationella samfundet har löst konflikten i Mellanöstern. Han hävdar om den politiska viljan fanns i USA och EU skulle Palestinafrågan kunna lösas.

– Jag skäms, jag måste erkänna det. Hur kan vi år efter år på allvar säga att vi försöker hitta en läsning, när vi inte gör det?, säger Martti Ahtisaari.

Martti Ahtisaari, som medlat i ett otal besvärliga konflikter ända sedan 1980-talet då han var med och säkrade Namibias självständighet från Sydafrika, hoppas att den nyvalde amerikanske presidenten ska använda sitt första år för att hitta en permanent lösning för Mellanöstern.

Alla vet redan vad som behöver göras, hävdar Ahtisaari.

– Det är närmast politisk vilja som fattas. Om den politiska viljan finns, kan vi lösa vad som helst. Det är helt klart att vi behöver en stat för Palestina.

– Vi måste hitta en lösning som garanterar fred också för israeler, att de kan vara trygga i sitt land. Om folk skulle sitta ner och förhandla skulle vi mycket snabbt kunna komma fram till en plan som ger garantier till vad jag just hänvisade till, säger han.

Fredspristagaren är kritisk till västs bojkott av den palestinska Hamasrörelsen. Och i en annan stor konflikt, Afghanistan, tycker han att det är dags att börja tala med talibanerna.

– Jag tror att i Afghanistan löses inte problemet genom fler trupper. Kanske måste vi någon gång erkänna att vi måste tala med talibanerna, de moderata krafter som alltid finns i olika länder. Det samma gäller Hamas i Mellanöstern.

– Man kan inte säga att vi uppmuntrar människor att ha ett val, och sedan när valet, som anses vara ett relativt fritt och demokratisk, säger vi att ”tyvärr, fel människor vann”. Det är mer en fråga om vårt förtroende, säger Martti Ahtisaari.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista