Populärt bland äldre.

Datoranvändandet bland äldre ökar

Användandet av datorer och internet har ökat kraftigt bland äldre, men många pensionärer är fortfarande väldigt ovana vid datorer. Det har Emelie Hedén tagit fasta på. Hennes examensarbete från Lunds tekniska högskola har bestått att ta fram en dator som ska vara lättare för äldre att använda, pensionärsdatorn Vital.

– Det började långt bak med att jag blev inspirerad av min farfar som har väldigt mycket idéer och som själv pratar om gamla som om att han själv inte var gammal. Han jobbar väldigt mycket med dator, men när jag tittar på honom märker jag att han inte kan allting, säger industridesignern Emelie Hedén.

Hon visar upp sitt examensarbete på Tekniska mässan i Stockholm. Datorn Vital ser nästan ut som vilken laptop som helst men med några undantag. Tangenterna är större och färre och varje tangent har till skillnad från på vanliga datorer bara en funktion, en knapp för att spara, en knapp för att klippa ut och så vidare.

De knappar som inte används så ofta har helt enkelt tagits bort. Dessutom har hon lagt till enkla funktioner för att kunna förstora texten på skärmen.

Än så länge finns Emelie Hedéns dator dock bara som prototyp, men hon hoppas att någon ska våga tillverka den.

– Jag kollar var folk som kommer förbi har att säga helt enkelt, sedan får vi se vad nästa steg blir, säger hon.

Internetanvändandet bland äldre har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt den Internetbarometer som ges ut av Göteborgs universitet så hade i fjol 50 procent av alla personer mellan 65 och 79 år tillgång till internet i hemmet. Samma siffra fem år tidigare var 25 procent och för tio år sedan bara fyra procent.

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, håller i datakurser för äldre runt om i hela landet. På en sådan kurs på ABF i Stockholm sitter Ullastina Blomquist och lär sig digital bildredigering, och hon tycker att det hade varit bra om datorerna varit lite enklare.

– Det är så mycket funktioner och plötsligt händer det saker och ting, och så fattar man inte vad man har gjort. Så ser det faktiskt ut för mig, säger hon.

Gunnie Ljungekvist som går på samma kurs är också positiv till tanken med enklare datorer, men frågar sig hur länge en sån här typ av dator skulle vara användbar.

– Alla yngre människor, eller från 50-talet, kan ju det här. De är ju nästan uppfödda med datorer, säger hon.

David Rasmusson
david.rasumsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista