Stor efterfrågan på små slakterier

Antalet små slakterier i Sverige skulle kunna fördubblas. Efterfrågan finns men många skräms bort av vad man ser som krångliga regler.

Lasse Bengtsson driver ett vilslakteri i Svenljunga i Västergötland, och han märker av en ökad efterfrågan.

– Det har gått jättebra, jag har mer att göra än vad jag hinner med, så jag får säga stopp i dag. Eftersom efterfrågan är så stor finns det en jättepotential och köra igång antingen tamboskap eller vilt, eller både och, säger han.

Vad skulle det innebära om det blev flera småslakterier?

– Det skulle innebära att vi skulle kunna köpa det mer lokalt, det som är producerat lokalt och att det också är slaktat lokalt.  

Antalet slakterier i Sverige har stadigt minskat de senaste åren i takt med rationalisering och stordrift. Men samtidigt har intresset för närproducerad mat ökat, många lantbrukare har hittat en extra nisch till exempel med köttprodukter, men kan då tvingas åka långt för slakt och då går ju lite av tanken förlorad.

Lasse Bengtssons viltslakteri är ett av ett 30-tal småskaliga slakterier i landet, alltså ett slakteri som oftast drivs på en gård med kunderna i närområdet. Och Lasse Bengtsson jobbar nu delvis för att få fram fler konkurrenter.

– En del tittar på mig och undrar vad jag sysslar med. Men här finns ett behov och en efterfrågan och då tycker jag att man ska hjälpa andra att komma igång, säger han.

Vad är det som hindrar folk från att starta?

– Jag tror att det är liten tröskel som man rent mentalt ska över, man förstorar de eventuella problem som kan finnas med myndigheter, lagar, paragrafer och så vidare. Jag tror att det framför allt är det som är det stora problemet.

Även om många skräms av byråkrati och kostnader så har de tidigare snåriga livsmedelslagarna blivit enklare för den som vill starta ett slakteri. Även kostnaden för de obligatoriska kontrollerna är numera subventionerade av staten. Det säger Jordbruksminister Eskil Erlandsson som också han gärna ser fler små slakterier.  

– Det finns en efterfrågan från kött som kommer från närproducerade områden, vilket då också förutsätter att det finns slaktkapacitet och slakterier i närområdet. Av det skälet har vi lagt nio miljoner kronor på att få ner kontrollavgifterna, vilket har varit väldigt betungade avgifter på just de små slakterierna eftersom avgiften per djur har blivit väldigt stor. De här nio miljonerna har möjliggjort ungefär en halvering av de kontrollavgifter som varit väldigt betungande, säger han.

Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista